Květní vývoj pod drobnohledem

Akademie věd ČR

5/2024, strana 34

Do 14. června je v galerii Věda a umění v hlavní budově Akademie věd České republiky v Praze na Národní třídě 3 výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem.

Pomocí jedinečných snímků z elektronového mikroskopu přibližuje pohlavní části květů, tj. prašníky, pestíky a rostlinná vajíčka.

Pro včelaře jsou nejatraktivnější záběry prašníků, v nichž se tvoří pyl nezbytný pro výživu včel. Elektronový mikroskop dokáže zobrazit až nanometrové detaily elektricky nevodivých a vysoce citlivých vlhkých biologických vzorků bez jejich poškození. Lze tak zachytit dosud nepozorovatelné detaily a obdivovat vynalézavost přírodních zákonů.

Fotografie vznikly součinností Ústavu přístrojové techniky a Biofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Modelovou rostlinou byla silenka širolistá (Silene latifolia) se svými jasně patrnými tvarovými odlišnostmi mezi pohlavími, kterou zkoumal již jak Gregor Johann Mendel, tak Charles Darwin. Na výstavě jsou kromě silenky širolisté zastoupeny ještě další rostliny.

Přestože silenka širolistá nepatří mezi včelařsky významné rostliny, včelaři se zde dozvědí více o stavbě květu jako takového, co se děje při jeho deformacích a jaký má vše význam v kontextu širší biologie. Navíc se seznámí s metodou, jak tyto snímky v elektronovém mikroskopu vznikají. Vzhledem k tomu, že se jím nyní zobrazují rovněž části včelího těla, jsou tyto informace vítané. Výstava je přístupná zdarma každý všední den od 10 do 18 hodin.

Oboupohlavný květ silenky širolisté se samičími (pestík a blizna) a samčími (prašníky) orgány. Rostlina vytváří oba typy pohlavních orgánů na jediné rostlině a má vývojově starší typ květenství. Originál snímku z elektronového mikroskopu. Autorka fotografie Eva Tihlaříková získala za snímek Cenu Akademické rady v soutěži Věda fotogenická – 2022.

Oboupohlavný květ silenky širolisté se samičími (pestík a blizna) a samčími (prašníky) orgány. Rostlina vytváří oba typy pohlavních orgánů na jediné rostlině a má vývojově starší typ květenství. Kolorovaný snímek z elektronového mikroskopu. Prašníky zobrazeny růžovo-fialovou barvou. Autorka fotografie a kolorování Eva Tihlaříková získala za snímek Cenu Akademické rady v soutěži Věda fotogenická – 2022.

Pylové zrno (červeně) z otevřeného prašníku silenky širolisté a prašného pouzdra (modře). Foto a kolorování Eva Tihlaříková.