Samotářky Hmyzem roku 2024

Česká společnost entomologická

5/2024, strana 37

Česká společnost entomologická vyhlásila Hmyzem roku 2024 samotářské včely. Cílem je seznámit veřejnost s jejich krásou i významem a poukázat na úbytek těchto volně žijících opylovatelů.

V České republice žije okolo 580 druhů samotářských včel. Jejich svět je fascinující, plný barev, tvarů a vůní. Patří sem například hedvábnice, pískorypky, čalounice, ploskočelky. Samotářky přináší řadu zajímavostí. Temně černé drvodělky dosahují délky přes dva centimetry, drobná nicotěnka nejmenší měří naopak jen pár milimetrů. Jiné samotářky překvapí svou barevností nebo dokonce vůní. Další zaujmou místem, kde hnízdí, třeba v dutých stoncích rostlin nebo v hlemýždích ulitách. Jejich svět je zkrátka různorodý. Přestože se jim říká samotářské včely, mnohdy žijí velmi společensky, jako čmeláci vytvářející společenství s dělnicemi a královnou. Jiné druhy vsadily na parazitismus a chovají se jako kukačky v hnízdech dalších druhů včel.

 

Nebezpečí „beewashingu“

Přes svůj význam a rozmanitost zůstávají samotářské včely ve veřejném prostoru upozaděné za včelou medonosnou, která je jako hospodářský druh hmyzu všudypřítomná. V poslední době se objevují apokalyptické věštby, jak příroda bez včel medonosných zkolabuje. Tento „beewashing“ však zaměňuje zemědělství za ochranu přírody. Samotářské včely se spolu s dalšími hmyzími druhy podílejí na ekosystémových službách, do nichž patří opylování, mnohem více než komerční včela medonosná.

 

Sčítání hmyzích hotelů

Hmyzem roku 2024 chce Česká entomologická společnost ukázat, jak samotářským včelám pomoci. Základem je poskytnout jim životní prostor, například ponecháním krmných květnatých pásů v trávníku, kouskem obnažené půdy na skalce pro zahnízdění, anebo stavbou hmyzího hotelu. Právě na hmyzí hotely se letošní ročník zaměřuje, a to radami, jak postupovat při jejich výrobě a instalaci. Přes jejich velký boom entomologové netuší, kolik jich u nás funguje a jak jsou při hnízdění samotářek úspěšné.

Česká entomologická společnost proto nabízí veřejnosti přidat se ke Sčítání hmyzích hotelů. Každý může svůj hmyzí hotel přihlásit na adrese www.entospol.cz/hotely, přiložit jeho fotografii a údaj, kde se nachází. Po zpracování údajů entomologové zjistí, jak v České republice běžné hmyzí hotely vypadají. Na základě toho vytvoří soubor doporučení určených veřejnosti, jak hmyzí hotely účelně a správně realizovat.

www.entospol.cz/hmyz-roku-2024-samotarske-vcely

Plakát kampaně Sčítání hmyzích hotelů.

Samotářská včela pelonoska hluchavková (Anthophora plumipes) měří 14–15 mm. V České republice se zvláště na jaře hojně vyskytuje. Fotoarchiv České entomologické společnosti

Drvodělky patří svou délkou 14–28 mm mezi naše největší včely. V České republice se nejčastěji vyskytuje drvodělka fialová (Xylopa violacea), především na Moravě, místy v Čechách. Kromě této však také zavalitější Xylopa valga. Vzácná je drvodělka malá (Xylopa iris). Fotoarchiv České entomologické společnosti