Letní školy jsou tu 20 let

Petr Texl

6/2024, strana 39

Na jaře 2004 uspořádala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., první Letní školu nástavkového včelaření (LŠNV) v České republice. 

 

Letní školy jsou tu 20 let

 

Na jaře 2004 uspořádala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., první Letní školu nástavkového včelaření (LŠNV) v České republice. Naplnila se tak vize prvního předsedy PSNV-CZ Jindřicha Boháče (1927–2003), a to mít v každém regionu ukázkovou včelnici, kde by včelaři navštěvovali praktické kurzy.

První letní školu spolek uspořádal v areálu nově vzniklého Středního odborného učiliště včelařského – Včelařského odborného centra v Nasavrkách s lektory Václavem Ducháčem, Ladislavem Holcem, Petrem Texlem a čerstvými absolventy nového oboru Včelař Ladislavem Neradem a Miroslavem Zeleným. Frekventanti byli s novým formátem vzdělávání velice spokojeni až na jednu drobnost: v Nasavrkách tehdy nebyly k dispozici v České republice se právě prosazující úlové systémy Langstroth. Václav Ducháč tehdy pronesl „Tak to příště udělejte u někoho na zahradě, kdo má Langstrothy.“

Další LŠNV tak byly od roku 2005 na včelnicích u Ladislava Nerada v Balkově Lhotě u Tábora a později v Přibyslavi u Nového Města nad Metují, Lhotce u Telče, Krušlově na Volyňsku, Chodově a Nové Pasečnici u Domažlic, Nových Křečanech u Varnsdorfu, Horních Nezlech u Litoměřic, Myslíči u Benešova, Křivenicích u Mělníka, Branticích na Krnovsku, Bouzově, Vražném, v Hranicích na Moravě a ještě na dalších místech.

V některých letech se během jara a léta konalo až 15 LŠNV. Zaměřovaly se jak na začínající, tak pokročilé včelaře a několik jich mělo označení Speciál k výrobě medoviny nebo monitoringu a tlumení varroózy.

Zájem včelařské veřejnosti o praktické vzdělávání začaly časem podchycovat také jiné subjekty, školy i samotní praktici. Je dobře, že PSNV-CZ byla iniciátorkou a inspirací potřebného praktického včelaření v České republice.

 

V roce 2024 nabízí PSNV-CZ, z. s., vzdělávací akce:

1.–2. 6. 2024: LŠNV pro začínající i pokročilé, Vražné (lektoři Radek Hykl, Jan Hanáček)

8.–9. 6.2024: LŠNV pro začínající i pokročilé, Háj ve Slezsku (lektoři Leopold Matela, Radek Hykl)

8.–9. 6. 2024: LŠNV pro začínající, Blatná (lektoři Petr Texl, Jan Turč)

13. 7. 2024: Kurz monitoringu a tlumení varroózy, Blatná (lektoři Václav Novák, Petr Texl)

20.–21. 7. 2024: LŠNV Speciál, Blatná se zaměřením na výrobu medoviny (lektoři Jaroslav Lstibůrek, Petr Texl)

6. 10. 2024: Podzimní včelařský seminář, Blatná (lektoři Zdeněk Klíma, Ivan Černý, Marie Šotolová, Václav Novák)

12. 10. 2024: Konference Apiterapie v rámci akce Med roku, Brno (lektoři Monika Jindrová, Miloslav Hronek, Marian Solčanský)

Další informace (přihlášky, program) naleznete na www.psnv.cz nebo přes uvedený QR kód.