Editorial 4/2010

Petr Texl

4/2010, strana 116

Vážení čtenáři,

končí tzv. včelařský rok a podle zažitých včelařských pravidel nastává čas bilancování proběhlé sezony a také čas na další včelařská vzdělávání. Neplatí to však doslova pro vzdělávací aktivity PSNV-CZ. Letní školy nástavkového včelaření, pokud si chtěly zachovat ráz terénních cvičení, musely probíhat právě v sezoně, a to v hektickém období, kdy se tvoří oddělky, provádí se chov matek apod. Pro účastníky výborné (u včelstev v sezoně se nejvíce naučíte), pro lektory náročné (mají také svá včelstva, období dovolených atd.). Pro velký zájem letos proběhly školy čtyři, přesto se na všechny zájemce o tento typ vzdělávání nedostalo.

Z čeho plyne tak velký zájem o včelařské vzdělávání? Vlivů a pohnutek je asi mnoho. Vzdělávacími aktivitami PSNV-CZ oslovuje skupinu populace, kterou nelze jednoznačně specifikovat. Jsou to většinou začínající včelaři nebo teprve zájemci o obor z řad mladých lidí, kteří právě ukončili školy všech stupňů, lidé středního věku, ale také čerství důchodci, podnikatelé a manažeři. Překvapivé je početné zastoupení žen. Všichni mají však společný rys – hledají jednoduché, moderní včelaření, zpravidla včelaří (nebo plánují včelařit) s několika včelstvy, chtějí med od svých včel, ze své zahrady, chtějí mít kontakt s blízkou přírodou. Nabídku vzdělávacích akcí objevili na internetu a ve volně prodejném časopisu Moderní včelař. Letní školy jsou „výkonnostně“ odlišné, a tak lze pozorovat i každoroční návraty známých tváří do dalších škol.

Tento poznatek nás přivedl na myšlenku příští školy více výukově diferencovat, více se věnovat úplným začátečníkům, a naopak pokročilým včelařům zpřístupnit nové poznatky, nové technologie a více o problémech diskutovat.

Již delší dobu také vnímáme požadavek včelařské veřejnosti na ucelenou výuku oboru a možnost tak navázat na kdysi oblíbené včelařské vzdělávací akademie. Premiérově jednu takovou akci začínáme od října 2010 – bude mít název Jihočeská včelařská škola. Bude se jednat o roční studium, vždy jeden víkend v měsíci.

Vzdělávací činnost PSNV-CZ samozřejmě také s sebou nese i nároky na výběr a vzdělávání lektorů. I pro ty se připravuje systém vzdělávání. Vyjednávacímu týmu PSNV-CZ se podařilo prosadit do dotovaných vzdělávacích aktivit v rámci „evropské dotace“ na období 2011–2013 mimo jiné i rovnoprávné postavení lektorů PSNV-CZ. Je to slibný krok, který určitě prospěje včelařskému vzdělávání.

Ing. Petr Texl ředitel, PSNV-CZ