Editorial 5/2010

Ivan Černý

5/2010, strana 148

Vážení čtenáři Moderního včelaře,

nastal podzim, období útlumu aktivity včel a i mnohých včelařů. Včelstva mají dostatek zásob na zimu i pro jarní rozvoj, ta šikovná jsou dávno bez plodu, takže varroa se nemá jak množit, a do rozkvětu prvních jarních rostlin zbývá několik měsíců. Zkrátka doba, o které se ve staré i nové včelařské literatuře dočítáme, že ji včelař má využít pro bilancování, přípravu na příští sezonu a ke svému vzdělávání.

Na rozdíl od včel, PSNV-CZ svoji aktivitu na podzim netlumí, spíše naopak. K výročí deseti let od svého vzniku připravila mezinárodní včelařskou konferenci, kde je možno potkat jak přední včelařské odborníky, tak amatérské včelaře od nás i ze zahraničí a poslechnout si, jak řeší problémy, které jsou společné včelařům nejen v naší části světa. Henk Kok, tajemník holandské nadace Trvale udržitelná včela, a Jan-Gert Schreuder nás seznámí se zavedením Primorské včely a jejím šlechtěním v Holandsku. Dr. John Kefuss, Američan žijící ve Francii a světově uznávaný včelařský výzkumník i praktik a chovatel matek nás seznámí se svými metodami jednoduchého šlechtění včel na odolnost proti nemocem a parazitům. Jeho metody „Bond test“, „Rychlý Bond test“ a „Měkký Bond test“ se šíří do celého světa a zdá se, že záleží pouze na odvaze včelařů, za jak dlouho přestane varroa být vážným problémem.

Karl-Reiner Koch je přední evropský dodavatel vybavení pro včelařské provozy a ukáže nám, kde a jak si můžeme ulehčit včelařskou práci. Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc., z Karlovy univerzity promluví o tématu, které mnozí vnímají značně negativně – o geneticky modifikovaných organizmech, o rizicích a výhodách jejich zavedení. Ing. Róbert Chlebo, Ph.D., z univerzity v Nitře přednese možnosti marketingu včelích produktů v Evropě. Ing. Antonín Přidal, Ph.D., z Mendelovy univerzity rozebere mechanizmy odolnosti včel a vědecká pracovnice Dr. Soňa Dubná, Ph.D., představí své výsledky ve výzkumu probiotických mikroorganizmů. Dalším velkým projektem je zahájení Jihočeské včelařské školy čtvrtý víkend v říjnu.

Jak velká je u nás poptávka po soustavném včelařském vzdělávání, ukazuje dlouho dopředu zcela zaplněná kapacita školy i to, že se do Blatné přijeli učit včelaři jak zblízka, tak až od Břeclavi a Zlína, naprostí začátečníci i zkušení, žihadly ošlehaní borci s více než sto včelstvy. Je to obrovská radost i závazek pro další práci pro všechny, kdo se na škole podílejí.

A do třetice, pro ty zkušené včelaře, kteří chtějí předávat své znalosti dál, připravuje PSNV-CZ lednové setkání s kursem lektorských dovedností a pro všechny ostatní již tradiční setkání uživatelů VMS.

O tom všem a ještě mnohem více píšeme v tomto čísle Moderního včelaře. Přeji vám příjemné čtení.

Ivan Černý, šéfredaktor MV