Setkání předsedů PSNV-CZ a ČSV

Zdeněk Klíma

1/2011, strana 4

Dne 9. února se v Brně setkali předsedové včelařských sdružení Zdeněk Klíma (PSNV-CZ, o. s.) a Josef Mandík (ČSV, o. s.), za účasti Antonína Přidala (PSNV-CZ, o. s.) a Miloslava Peroutky (ČSV, o. s.), aby se vzájemně poznali a vyjasnili si některé otázky, které jsou v českém včelařství aktuální.

I přes nejednotný názor na mnoho témat jsou obě strany přesvědčeny, že to není a nesmí být překážkou pro společnou diskuzi, na které budou participovat tyto včelařské subjekty. Jako představitelé jsme se dohodli, že k významným záležitostem v českém včelařství bude snaha zahájit systém diskuze k projednávaným tématům, jejímž výsledkem by mělo být konsenzuální řešení. Na dalších vzájemných jednáních budou přítomni kromě předsedů obou sdružení i místopředsedové, případně delegovaní odborníci na projednávanou problematiku. Cílem je nastolení samozřejmé rovnoprávné diskuze. Jde především o prosazení předem dohodnutých zájmů při jednání s orgány státní správy. Ani jeden subjekt si nenárokuje jednat při těchto příležitostech za druhého. Není přece konec koncům důležité, jestli je včelař členem PSNV-CZ,
o. s., ČSV, o. s., či jiného sdružení, nebo zda je vůbec něčeho členem. Důležité je, že včely chová. To jakou organizaci si případně svým členstvím zvolí, aby ho mohla v těchto jednáních zastupovat, je projevem jeho občanských práv a vlastního přesvědčení. Nesmí být přitom pro členství v jakékoliv organizaci nijak nucen. To jsou pilíře, které nesmí být v demokratické společnosti jakkoliv oslabovány a jsem rád, že stejného názoru je i stávající předseda ČSV, o. s.
MVDr. Zdeněk Klíma předseda PSNV-CZ, o. s.