Editorial 1/2012

Jiří Matl

1/2012, strana 4

Vážení čtenáři,

tiše se přehoupl slunovrat i Vánoce, jaro pomalu ťuká na dveře. My, včelaři, tiše obcházíme úly a tak jako se – řečeno s Václavem Hrabětem – námořníkům třesou ruce a bojí se, co bude z rána, tak i my opatrně, klikatě a tiše posloucháme úly a bojíme se, co bude na jaře a jak naše holky zvládnou tu těžkou nálož, kterou na ně doba a nákazová situace naložila. Naproti tomu PSNV v lednu ovládl doslova bouřlivý kvas. Máme za sebou zajímavé a přínosné čtvrté setkání uživatelů VMS. A březnový sněm PSNV je již na dohled. Rada společnosti připravila na leden pro členy dvě programové konference, v Brně a v Praze. Řada členů tuto možnost k diskusi využila.

Témata, navržená radou PSNV, pokryla klíčové problémy oboru i samotného občanského sdružení. Diskutovalo se o výhledech pro budoucnost, např. pro dobu, kdy významně ubude dotací.

Byly patrné zajímavé souvislosti. Data např. ukázala, že je nás včelařů opravdu, ale opravdu hodně a naše území je ve srovnání s jinými většinou v praxi převčelené, jakkoli se v oficiálních dokumentech tvrdívá opak. Zmíněn byl i vliv dosti neblahé dotační politiky, kdy kompenzace za úhyny dostávají i ti včelaři, jimž včelstva uhynula, protože se o ně dobře nestarali.

Velký zájem vyvolal návrh na plánovanou elektronickou verzi Moderního včelaře. Stejně bohatá byla diskuse o legislativě, zejména o návrhu vytvořit samostatnou právní normu, která by reflektovala současné i budoucí poslání včelařství. V té souvislosti se hovořilo také o nutnosti rovného přístupu ke všem subjektům působícím v oboru, a to ze strany státní správy. Neboť to není vždy pravidlem.O nepříliš silné vyjednávací pozici včelařů vůči ostatním subjektům ostatně hovořil iv brilantní úvodní přednášce v Praze Ing. J. Lstibůrek.

Dalším specifickým tématem bylo zřízení tzv. nezávislého včelařského inspektora, který by jakožto zkušený a oboru znalý praktik a navíc zaměstnanec státu sňal z mnoha dobrovolných spolkových funkcionářů těžké břemeno, které na ně stát neprávem klade. Včelařská veřejnost též jistě uvítá připravovaný manuál nezávislého včelaře. Měl by shrnout poznatky, pravidla a zákonná nařízení týkající se oboru, aby v něm každý hned našel informaci o tom,jaké jsou jeho povinnosti, jaká jeho práva,kam se obrátit v případě problémů a otázek.

S tím souviselo i téma vzdělávání včelařů – od oblíbených letních škol přes kursy varroamonitoringu až po přímé studium oboru v Blatné a v Hranicích.

Největší diskusi samozřejmě přitáhlo téma vládnoucí nyní ve všech včelařských hovorech (diskutuje se o něm snad víc než o rotacích nástavků a o úlové otázce, a to je u nás co říct). Tušíte správně: je to zdravotní situace našich včelstev,jejich nemoci, zejména mor včelího plodu a varroóza.

Zejména varroóza je letos obzvlášť žhavé a bolestné téma. Bludný kruh úhynových cyklů se opakuje, varování jaksi nezabírají, stávající metodika skýtá i těm,kteří ji respektují, často nemilá překvapení. Roztoč je ve stále lepší kondici a efektivně pracuje na své rezistenci. Léčivé přípravky s ním přestávají držet krok. Výzkum je, jak se zdá, tak trochu ve slepé uličce. Základ pro dramatický scénář? Možná. Také ale pro důkladnou reflexi a pro snahu něco změnit. Milan Kundera před řadou let napsal román s názvem Život je jinde. Tehdy přirozeně netušil, že – obrazně řečeno – tím názvem naznačí i cosi o tom, jak vnímají mnozí z nás současné pojetí stávající metodiky tlumení nákaz. O tom všem ale více na dalších stránkách a v dalších číslech časopisu.

Nový rok nám tedy začal svižně, přinesl reflexi i fůru otázek, rýsují se však i odpovědi a návrhy, jak problémy dále řešit. Snad k tomu bude dosti invence, energie, spřízněných duší i vzájemné vstřícnosti.

Jiří Matl

redaktor e-Věstníku PSNV