Je to pravda, píšou to v novinách

Petr Texl

4/2012, strana 116

Tato věta se dříve brala velmi vážně, dnes jsme již obezřetní a všemu nevěříme, ale přesto…

Médii proběhlo několik velmi rozporuplných informací ze včelařského života, které nepřímo ovlivňují pohled laické veřejnosti na obor včelařství. Většinou média informují o katastrofách, negativních projevech apod. Ze včelařství se jedná zpravidla o pálení včelstev v souvislosti s morem včelího plodu; dobrým soustem pro čtenáře jsou i krádeže včelstev a pančování medu. Novináři, resp. čtenáři prostě prahnou po „extrémních“ informacích, které hned zaujmou. Naproti tomu tiskoví mluvčí institucí vydávají zprávy, ve kterých neutrálně informují veřejnost o situaci v oboru. Včelařství v ČR tiskového mluvčího nemá – většinou včelaři v médiích reagují na již vydané zprávy, které opravují, doplňují, případně dementují.

  • Tiskový mluvčí Státní veterinární správy 14. 8. 2012 oznámil formou tiskové zprávy, že celková nákazová situace v ČR je příznivá, léčení varroózy je poměrně účinné a situace s úhyny včelstev se letos neopakuje.
  • Další případ: Jeden internetový server uvedl rozhovor s předsedou Českého svazu včelařů na téma letošní nadprůměrné snůšky, že je dokonce medu více než v roce 2010. Z dalšího textu vyšlo najevo, že informace je z léta 2011, kdy opravdu na většině území ČR bylo medu hodně. Vysvětlení je prosté. Novinář neměl během okurkové sezony co psát, proto někde oprášil již rok starou zprávu. I to se stává..

 

 Jaká je však letošní realita: v některých lokalitách ČR dochází letos poměrně brzy k úhynům. Velká horka a malá, resp. žádná snůška, byly a jsou příčinou stávající slídivosti a následných loupeží. Je to jeden ze spouštěcích mechanismů rychlého šíření varroózy na včelnicích. Letos je to právě pět let od zimy 2007/2008, kdy byly v ČR zaznamenány největší plošné úhyny, které zpravidla pulzují v několikaletých cyklech. Na celém území ČR jsou výnosy medu podprůměrné, někde není vůbec nic. Odpovídají tomu relativně vysoké ceny medu ve výkupu, je velká poptávka po medu přímo od včelaře. Na rozdíl od přehnaného optimismu Státní veterinární správy bychom měli být naopak ostražití ve věci varroózy a včelaře nabádat, jak stoupající invazi roztočů zachytit a eliminovat.

Z toho, co se dá dnes přečíst nebo zhlédnout v médiích, čtenář mívá někdy úsměv na tváři, jindy je mu nevolno. Těžko se někdy dobrat k úplné pravdě, novináři jsou odkázáni na čerpání informací třeba právě z tiskových zpráv státních institucí. Naše médium – Moderní včelař – čerpá informace podobně, ale navíc je ověřuje a porovnává s praxí. Odborné články jsou hodnoceny redakční radou. Ve zpravodajských článcích se snažíme zobrazovat včelařský život s jeho problémy takový, jaký opravdu je. Mapujeme současný stav českého včelařství a dáváme prostor novým impulsům i pluralitě názorů. Jsme otevřeni také vašim příspěvkům.

Přejeme čtenářům krásné babí léto