Projekt digitalizace knih slouží ku prospěchu i mravnímu vzdělání národu včelařského

Ivan Černý

5/2012, strana 154

PSNV-CZ využila možnosti digitalizace knih na objednávku a poskytuje včelařům historické publikace z oboru.
 

Síť evropských knihoven nabízí čtenářům službu EOD – Electronic Books on Demand, tedy elektronické knihy na vyžádání. Jakoukoliv publikaci z knihovního fondu, která není chráněná autorskými právy, si lze za mírný peníz nechat digitalizovat a potom je volně vystavena na webu knihovny. Z našich knihoven je do projektu zapojena Národní technická knihovna, Moravská zemská knihovna v Brně, Vědecká knihovna v Olomouci a Knihovna Akademie věd ČR, na Slovensku Univerzitná knižnica v Bratislave a Ústredná knižnica Slovenskej akadémie vied.

Digitalizace dokumentů probíhá na profesionálních technických zařízeních, která předlohu nepoškodí, proto je možné takto získat tisky, ke kterým by byl normálně přístup velmi obtížný. Součástí digitalizace je pro knihy psané latinkou i rozpoznání znaků, díky kterému lze text přenést do editoru a zároveň umožňuje vyhledávání slov.
 

Uvědomivši si jedinečnou příležitost, kterou může včelařům poskytnout, a zjistivši, jaké skvosty knihovny uchovávají, rozhodla se PSNV-CZ ze svých prostředků i za pomoci sponzorů zpřístupnit vybrané knihy pro všechny, kdo se zajímají o historii včelařství. Například o významu Josefa Antonína Janiše se můžeme leckde dočíst, ale získat jeho knihu k prostudování bylo až dosud takřka nemožné. První vydání Včelařovy čítanky Františka Vohnouta se v její tištěné formě vyvažuje zlatem, nyní lze elektronickou kopii knihy stáhnout volně.


PSNV-CZ si považuje za čest, že poskytla veřejnosti k dispozici následující knihy:
 

Janša, Antonín, Trutnovský, Jan Adam; Podstatná Včenj, a Zpráwa O Chowánj Wčel. Z němčini w Cžestinu vwedená k obecnému Vžitku wzlásst w Králowstwj Cžeském od K.J.A. Truttnowskyho. S sedmi Kupersstichama

1777

Digitalizovala Moravská zemská knihovna, brzy bude přístupné na kramerius.mzk.cz
 

Janiš, Josef Antonín; Faráře w Hostiwaři aučenlivé sprawowánj Wčel pro obecného Kragana w Králowstwj Cžeském s dwěma mědodckami, a potřebnými wyobrazenj, tež Kalendářem wčelným na každý měsýc celého roku a poznamenánjm wssech z vetssj částky u včelařů obyčegných slow smyslných, neb příflow.

Praha: T. Frant. Jeřábek, 1789

Digitalizovala Vědecká knihovna Olomouc, k vyhledání na eod.vkol.cz/

Kniha je tištěna švabachem a automatické rozpoznání textu bohužel nefunguje dobře.
 

Lubieniecki, Julian, Kodym, Filip Stanislav; Včelaření v úlech Dzierzonských : s dodavkem: kterak z včel jak nejvíce medu získati / Julian Lubieniecki ; podal F. S. Kodym

Praha: Jeřábková, 1858

Digitalizuje Moravská zemská knihovna, k vyhledání na kramerius.mzk.cz

Ideální materiál ku srovnávacím studiím s knihou Včela a úl L. L. Langstrotha.
 

Vojáček, Kašpar; Wčelařský katechysmus aneb uwedeni o chowání wčel wypracowán pro sskolní mládež na wenkowských sskolách Od Kašp. Vojáčka, učitele na Wsetíně.

Tisk u M. F. Lenka w Znojmě, 1860

Digitalizovala Vědecká knihovna Olomouc i MZK Brno, k vyhledání na eod.vkol.cz/

Kniha je tištěna švabachem a automatické rozpoznání textu bohužel nefunguje dobře.
 

Scholz, Libor; Včelařství a jeho důležitost co do národního hospodářství a mravného vzdělání lidu

Nákladem kněhkupectví Mikuláš a Knapp, 1868

Digitalizovala Národní technická knihovna, k vyhledání na k4.techlib.cz
 

Vohnout, František; Včelařova čítanka: soubor vědomostí týkajících se chovu včely medonosné / uspořádal A.F. Wohnout

Praha: Zemský ústřední Včelařský Spolek, 1909

Digitalizovala Moravská zemská knihovna, k vyhledání na kramerius.mzk.cz
 

Na vyhledávačích jednotlivých knihoven lze nalézt i další již digitalizované včelařské publikace, např. Fr. X. Živanského Krátký návod průmyslného včelařství pro údy moravského spolku včelařského..., nebo Krátké ponaučenj o wčelarstwj Josefa Šterna, 1840, obě v MZK Brno. Do vyhledávacího pole se osvědčuje zadávat termín včel* nebo wčel*
 

Více informací o EOD naleznete na books2ebooks.eu  Projekt má skončit v dubnu 2013, pokud tedy naleznete ve fondech knihoven cokoliv svému srdci libého, neotálejte s objednáním.
 

Ivan Černý