Vzdělávací projekt Včelař-Farmář

Radek Kobza

1/2013, strana 27

Tvorbu nové učebnice, naučných videopořadů, školení lektorů i nový vzdělávací obor na Středním odborném učilišti v Blatné umožňuje nový projekt Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ.

Hledání možností

„Vnímali jsme určitý dluh nejen vůči frekventantům Letních škol nástavkového včelaření, kurzů a včelařského vyučování v Blatné či Hranicích, ale i vůči všem zájemcům o moderní způsoby včelaření. Tímto dluhem je dlouhodobá absence moderní učebnice nástavkového včelařství od českých autorů,“ osvětluje Petr Texl, ředitel PSNV a manažer projektu. „Podporu jsme nakonec našli u Jihočeského kraje a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, administrovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.“ Za stručnou informací o úspěšném získání grantu z tzv. evropských fondů stála skoro roční příprava projektu a mnoho administrativní práce. Vzhledem k tomu, že z uvedeného programu nelze podpořit zájmové vzdělávání, dohodla se PSNV se SOU v Blatné na tvorbě a ověření metodiky vzdělávání profesionálních včelařů z Jihočeského kraje. „Informace pro případné zájemce o kurz připravujeme do příštího čísla Moderního včelaře,“ dodává ředitel PSNV.

Klíčové aktivity

Co se skrývá pod dlouhým názvem Tvorba a pilotní ověření vzdělávacího kurzu VČELAŘ-FARMÁŘ v rámci dalšího vzdělávání? Během dvou let má projektový tým v plánu dosáhnout čtyř hlavních cílů:

  • Tvorba metodiky vzdělávacího kurzu Včelař-Farmář
  • Posílení prezentačních dovedností lektorů PSNV
  • Pilotní ověření metodiky pro 15 účastníků z Jihočeského kraje
  • Doplnění metodiky a materiálů na základě zkušeností z průběhu ročního kurzu

„Na rozdíl od současné výuky se zaměříme více na problematiku provozu včelích farem, jejich ekonomiku a organizaci, technologie, vybavení a způsob ošetřování včelstev,“ vysvětluje Petr Texl. Proto se na projektu podílí nejen naši přední apidologové, ale i farmáři. „Pro potřeby kurzu vznikají potřebné podklady. Promýšlíme nejen nové osnovy kurzu, ale pracujeme na nové učebnici moderního pojetí a stěžejní problematiku se chystáme zpracovat formou krátkých naučných videopořadů. Projekt nám umožňuje vybavit stávající laboratoře učiliště technikou potřebnou k převádění znalostí do praxe, především stereomikroskopy, biologickými mikroskopy a pomůckami pro stanovení kvality medu. Nezanedbatelnou součástí projektu je i vybavení včelnice padesáti úly a technologické vybavení medárny, které dosud v Blatné chybělo. Cílem projektu je zajistit v jižních Čechách funkční demonstrační provoz, sloužící pro výuku moderního chovu včel, a zahájit výuku od září 2013,“ dodává projektový manažer Petr Texl. Projekt nezapomíná ani na samotné školitele. „Naší snahou je pomoci lektorům s přípravou výukových lekcí. Cílem není tvorba pasivně přijímaných přednášek, ale rozvoj lektorských dovedností směrem k interaktivním metodám výuky. Pro lektory jsme připravili sérii tréninků prezentačních dovedností, které se uskuteční již v tomto roce.“

Až se jaro zeptá…

...co jsi dělal v zimě? Lidé zapojení do projektu Včelař-Farmář nebudou vědět, co odpovědět dříve. Do září 2013, kdy se otevře pilotní kurz pro zájemce z Jihočeského kraje, je třeba toho hodně udělat. „Musíme vytvořit podrobnou osnovu nové knihy, zapracovat do ní nové trendy nejen z oboru včelařství a následně společně s autory jednotlivé kapitoly sepsat je nyní zásadní pro úspěch první části projektu,“ uvádí Petr Texl. „Navíc probíhá poptávkové řízení na vybavení včelnice, technologické vybavení medárny i na tvorbu didaktických videí. Je to pro nás v mnoha ohledech nová zkušenost, jelikož každý krok je bedlivě sledován zástupci kraje a vztahují se na nás často komplikované metodiky evropských projektů.“

Rok 2013 tak přináší nové možnosti, výzvy a příležitosti pokročit v plnění programu společnosti. Všem, kteří nám s tím pomáhají, vřele děkujeme!