Český včelař na Kostarice

1/2016, strana 56

Redakce Moderního včelaře dostala mail. No a co, říkáte si? Nic, jen to, že poštu z Kostariky nedostáváme denně. Tím spíše, že obsahovala prosbu o zaslání Moderního včelaře od pana Leoše Wolného. Mezi Starým a Novým světem se rozhořela čilá korespondence, která je natolik zajímavá, že ji se souhlasem druhé strany uveřejňujeme:

Třinecký rodák Leoš Wolný (39) se s čerstvým výučním listem odstěhoval v devatenácti letech do Prahy, kde pracoval jako průvodce Řeků u nás a Čechů v Řecku. Pochází totiž z řecko-české rodiny.

To byl jen začátek jeho toulek po světě. Před šesti lety se jako nadšený cestovatel s láskou k přírodě vydal do Kostariky. Protože si tu našel manželku, přestěhoval se do Střední Ameriky natrvalo. Nyní se ženou a dvěma dětmi žije v městečku San Pablo de Heredia, ve velké metropolitní oblasti hlavního města San José.

„Jsem milovníkem čaje a čajové kultury a jako certifikovaný tea sommelier obchoduji na Kostarice s pravými čaji, léčivými bylinami a přírodními produkty. Přes léčivé rostliny jsem se dostal ke včelařství, kterému se s ženou Gabrielou chceme také věnovat. Teď čekám, až se přestěhujeme na venkov do Guanacaste na pacifickou stranu Kostariky, tedy na západní pobřeží. Koupili jsme tu malý pozemek mezi vulkány Miravalles a Rincón de la Vieja, kde je hezky a mnohem klidněji než tady ve městě. Z Číny už jsme si objednal včelařské pomůcky. Nakupuji tam totiž čaje, tak to mám „hned vedle“.

Zatím jsem v kontaktu s UNA (http://www.cinat.una.ac.cr). V rámci Střední Ameriky je to respektovaná univerzita, která má přímo včelařské oddělení. Její zaměstnanci zastupují i středoamerickou včelařskou asociaci. Pořádají kurzy pro začátečníky, dělají výzkum.

Kromě UNA v Kostarice působí státní instituce INA, která vzdělává celý národ od masérek, kadeřnic, elektrikářů až po včelaře. Také ona nabízí zdarma kurz pro začátečníky v trvání buď 70 nebo 140 hodin. Tady mám přislíbené proškolení jak v pěstební praxi, týkající se bylin a kompostování, tak ve včelaření. Letošek tedy bude pro mě v duchu vzdělání. Mimo včelařství se totiž kvůli čajům aktuálně učím mandarinštinu.

Ze včelího světa vím, že nic nevím. Jak tak fárám do různých oborů, v mém případě například čajového, tak zjišťuji, že postoje expertů či mistrů jsou si často podobné. Zatím jen čtu a hledám na internetu. Trochu si vždycky počtu na http://www.badbeekeeping.com, kde je dost zajímavých informací. Hlavně hledám zprávy z tropického včelařství, už jsem něco našel hlavně z Kolumbie, která je klimaticky Kostarice podobná.

Všude v tropické Jižní a Střední Americe se chová podobný typ afrikanizované včely. Zdejší chované včely by měl být převážně kříženci evropských druhů Apis mellifera mellifera, Apis mellifera ligustica, Apis mellifera caucasica a africké Apis mellifera scutellata. Protože však vykazují znaky nejvíce podobné včelám africkým, jsou klasifikované jako afrikanizované. Předpokládám, že to bude v celé oblasti, včetně Kostariky, obdobné. Tyto včely v 50. letech prokřížili Brazilci. Výsledkem je, že afrikanizované včely jsou ve srovnání s evropskými v tropech adaptabilnějšími a šíří se po celém kontinentu na úkor původně importovaných evropských velkou rychlostí.