Letní školy nástavkového včelaření jsou za dveřmi

Zdeňka Cutáková

2/2016, strana 54

Od května do července se můžete těšit na 14 letních škol ve dvou stupních z hlediska náročnosti.

Outdoorovější verze letní školy s důrazem na praxi a vlídný přístup ke včelám najdete v Křivenicích u Mělníka. Pro milovníky Bílých Karpat doporučujeme školu v Brumově-Bylnici, kde je díky nižšímu počtu účastníků větší prostor pro práci se včelstvy a individuální přístup. Středně velký včelařský provoz v horském prostředí Šumavy vás čeká na Borových Ladách, která jsou ideální pro rodinný víkend s výlety po okolí. Ideální prostředí pro celé rodiny je také ve Lhotce, kdy část včelaří a část si může aktivně užívat nádherné okolí Telče. V Horních Nezlech v CHKO České středohoří povedou praktická cvičení ke tvorbě oddělků a ošetřování mladých včelstev. Letní škola v Želichově je určena pro včelařské začátečníky s prvními včelstvy, případně pro včelaře, kteří se chtějí zorientovat v moderních trendech včetně alternativních metod vedení a ošetřování včelstev. Premiéru bude mít škola poblíž pohádkového hradu Bouzov. Povedou ji zkušení lektoři PSNV a bude mj. zaměřena na ošetřování včelstev a oddělku během roku, nemoci včel a výrobu úlů. Třetí ročník letní školy v Jalubí nabízí přípravu na samostatné včelaření. Náplní kurzu bude vedení včelstva, osvojení chovu matek, varroóza a praktická ukázka medobraní.

V Balkově Lhotě, kde LŠNV před třinácti lety začínaly, je kapacita naplněna, ale nezoufejte, stále máte možnost přihlásit se na některou z námi nabízených škol II. stupně. V krásném údolí v Háji ve Slezsku bude škola specializována nejenom na med, ale i na ostatní včelí produkty. Ve Vlkovicích u Fulneku uvidíte vyvařování souší, včetně těžby vosku v odstředivce, jeho další zpracování, až po výrobu mezistěn. Horkou novinkou v Krušlově u Volyně bude ukázka získávání pergy ze včelích plástů, včetně čištění a sušení. Pro ty, kdo se zajímají nejen o nové formy včelaření, ale hledají i cestu, jak nejlépe obstát na trhu se svými produkty, je vhodná škola v Chodově u Domažlic. Škola bude také zaměřena na kvalitu medu, vosku a na výrobu medoviny.

Kompletní informace o letních školách včetně rozvrhů, přihlašovacích formulářů a dárkových poukazů naleznete na www.lsnv.cz.