Na Techagru se představila včelí plemena

Jaroslav Prýmas

2/2016, strana 56

Včelařská výstava si vydobyla své místo na agrárních veletrzích v Brně. Z hlediska výstavnictví jde o nejvýznamnější událost roku, která přilákala mnoho včelařů i včelařských subjektů. Včelařům tentokrát patřilo první patro pavilonu C, ale také přednáškový sál v pavilonu E. Přednášky se týkaly ošetřování včelstev během roku, apiterapie, šlechtění, ale také sledování a porušování kvality medu, což je po problémech společnosti Včelpo velice aktuální. 

Expozice PSNV-CZ

Stánek Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., byl neustále v obležení informacechtivých návštěvníků a významných hostů, zástupců stávajících, ale i v současné době vznikajících včelařských spolků. Velký zájem byl o knížku Včelařství, DVD Včelař–Farmář, časopis Moderní včelař i o řízenou degustaci druhových medů. Všichni návštěvníci dostali zdarma nástěnný kalendář PSNV.

S vedením pracovní společnosti se setkal prezident rakouských zájmových včelařů Johann Gruscher. Výsledkem setkání byla dohoda o vzájemné spolupráci s rakouským spolkem, zejména při výměně informací týkajících se zdravotního stavu včelstev. 

Mile překvapen včelími plemeny byl také ředitel Odboru společných organizací trhu SZIF Ing. Robert Zavadil a další významní hosté ze státní správy. Ředitel Středního odborného učiliště včelařského – VVC, o. p. s. v Nasavrkách Josef Lojda zase projednal s pedagogy působícími SOU Blatná možnosti spolupráce na úrovni včelařského vzdělávání. Dalšími návštěvníky byli profesionální včelař Ing. František Texl, jehož jistě znají čtenáři MV díky jeho článkům. Dalšími návštěvníky byli zástupci spolku pro rozvoj včelařství Mája a také zástupci současného vedení Českého svazu včelařů.

Ukázka plemen

Hlavním tématem letošní expozice PSNV-CZ byla ukázka tří významných plemen včely medonosné. Kraňská včela, která byla v prvním ukázkovém úle, je našim včelařům dobře známá. Ale s plemenem buckfast, nebo se včelou medonosnou tmavou se někteří tuzemští včelaři dosud nesetkali.

Buckfastská včela je kulturní plemeno, které bylo vyšlechtěno z několika plemen cílenou šlechtitelskou prací německého mnicha působícího v Anglii – bratra Adama. Bratr Adam cestoval a do svého chovu zařazoval všechny možné genotypy řady evropských, asijských i afrických plemen. Do buckfastské včely vybíral a snažil se upevnit vlastnosti, které mu chovatelsky vyhovovaly.

Buckfastské plemeno se dnes chová v Německu, Velké Británii, Irsku, Francii, Nizozemsku, Dánsku, Švédsku, Polsku, Izraeli, také v Kanadě a USA, hodí se především na velké včelí farmy. V současnosti v zušlechťování pokračuje řada spolků.

Ukázka na brněnské výstavě pocházela z chovu Jiřího Přesličky z Libětic. Základem jeho chovu je plemenný materiál, který získal v osmdesátých letech od Ing. Krause z Borečnice.

Včela medonosná tmavá je plemeno geografické, zoologicky bychom je mohli pokládat za poddruh. Plemeno, které dříve pokrývalo Pobaltí, severozápadní Evropu a střední Evropu na sever od Alp, je dnes v Evropě vzácné. Včela tmavá není příliš zušlechtěná, je poměrně rozbíhavá, dovede se dobře bránit, je úsporná se zásobami, odolná nepřízni počasí a má pomalý jarní rozvoj. Využívá dobře medovicovou snůšku.

Exponát s inseminovanou matkou byl zapůjčen pro výstavu Spolkem chovatelů včely tmavé a pochází ze Šumavy.