Editorial 3/2016

Marie Šotolová

3/2016, strana 4

Vážení a milí,

 

prázdniny přede dveřmi, pro včelaře však spousta práce pod rukama.

 

Někdo bude ještě vytáčet, jiný, což je horší, už jen mýt medomet, lepit etikety, tahat bedny se sklenicemi do auta na rozvoz… Ledva bude od medu pokoj, nastoupí vytavování starých plástů a hádej, koho to baví. Do toho všeho hlavu „v pejru“ s oddělky, které buď přetékají a chybí mezistěny, nebo jsou naopak tak slaboučké, že by jeden plakal. Navíc se zjistilo, že je zase o něco méně čtyřlitrovek na krmení, honem, kde je sehnat, nebo koupit radši krmítko? Peníze v trapu a ještě mučivá nejistota, jestli jsme domů přinesli to pravé, aby se včely netopily. Požehnané prázdniny! Ovšem jak pro koho, že?

            Nezoufejte, stejně jako vloni, předloni, předpředloni, všechno podle plánu nestihnete a kupodivu jako každý rok nějakým zázrakem včely zazimujete. Radši si místo lání na těžký osud udělejte pořádné kafe s medem a otevřete si tento časopis.

Dozvíte se, že otravní mravenci nelezou do úlů jenom vám, a lze je vzít na milost, když se stanou objektem vaší fotografické vášně. Nebo že to bylo letos s varroózou lepší nežli v roce 2015. Potěšte se krásnou polskou včelnicí. A aby rodina nefrflala, že nechcete na výlet, vezměte je do nového muzea v Kolči, kam vás zve Kalendárium. Prostě užijte si své čtení.

            Pokud by vás při tom rušila ženská část rodu, můžete se jí elegantně zbavit návodem na háčkovanou včelu v příloze. Pokud jste včelařka a naopak má řeči manžel, poukažte na přílohu s tím, že se zrovna chystáte dělat hračku děťátku.

Zkrátka dobrou zábavu s letním vydáním Moderního včelaře vám přeje