Jak udělat z oddělku včelstvo?

Jaroslav Prýmas

3/2016, strana 28

Po pořízení oddělků řada začínajících včelařů kontaktuje prodejce s prosbou o radu, jak postupovat dále. Prodejce, který si nechal za oddělek zaplatit, by měl tento poradní servis poskytnout. Moderní včelař vám však nabízí stručný postup tak, aby začátečník ušetřil za telefon a velkovčelař měl více klidu na včelaření.  

 

Oddělek na pěti či osmi rámcích, který si (často začínající) včelař pořídil, je nutné nejprve optimálně dopravit na stanoviště. Při dopravě dbáme na zajištění přístupu vzduchu. Pro převoz tedy volíme dobře větraný přepravní prostor. Roják nebo nástavek na zasíťovaném dně tyto parametry dobře splňuje. Kartónové nebo plastové přepravky na oddělky již mají zejména pro potřeby přepravy vymyšlené větrání. Jen je třeba, aby včelař nezapomněl větrací otvory otevřít a správně zajistit proti úniku včel. Přesto nejsou vysypané včely v přepravním prostoru osobního automobilu žádnou výjimkou. Není nutno panikařit, jen opravit závadu v přepravce a otevřít okénka. Mladušky obvykle zůstávají v automobilu; když dorazíme na místo určení, můžeme je porosit, smést včelařským smetáčkem a vsypat do nového úlu po usazení oddělku.

Při delší přepravě zvláště v horkých letních dnech je vhodné poskytnout minivčelstvu také vodu. To můžeme provést nalitím několika centilitrů vody do volného plástu nebo včely před přepravou porosit rozprašovačem přes zasíťované dno či otvor v přepravce.

 

Přeložení včelstva

Po převozu je vhodné oddělky umístit na pevné zvolené stanoviště a před překládáním do jejich konečného domova je nechat asi půl hodiny uklidnit. Česno nového úlu necháme otevřené na menší letový prostor nebo pro začátek volíme jen očko v nástavku. Obsazené plásty se včelami a plodem vložíme doprostřed nástavku, kolem přidáme podle potřeby mezistěny nebo kvalitní souše z vlastních zdrojů, pokud je máme. Při překládání zkontrolujeme také přítomnost matky. U prodejců oddělků by mělo být standardem nabízet matky označené.

K jedné straně do nástavku je vhodné vložit jedno- nebo dvourámkové krmítko pro případ nedostatku snůškových zdrojů. Pokud jsou oddělky nakoupené na konci první snůšky, měl by včelař s přikrmováním počítat. Na druhou (medovicovou) snůšku jako zdroj energie pro růst včelstva nelze spoléhat.

 

Doplňování krmiva

Do zimy (prakticky do konce září) je potřeba, aby oddělek vyrostl nejméně na dva nízké nástavky (vystavěl všechny mezistěny) a navíc shromáždil dostatek glycidových a pylových zásob pro přezimování.

Pro krmení mladého včelstva lze dobře využít komerčně dostupné krmné sirupy. Cukerný roztok má určité riziko: slabý oddělek mohou vyloupit jiné včely, neboť roztok sacharózy je pro včely a vosy z hlediska vůně atraktivní.

Při krmení těstem, které je lepší nevyrábět z medu, ale koupit již hotové, ho lze dát v podobě silnější placky přímo na loučky rámků v horním nástavku a překrýt fólií.

 

Rozšiřování oddělků

Začínající včelař má obvykle k dispozici pouze mezistěny. Při rozšiřování mezistěnami je třeba si uvědomit, že včelám i v dobře se rozvíjejícím oddělku dá stavba nového díla dost práce. Včelstvo staví mezistěny, když má dostatečný přísun energie v podobě nektaru či cukerného krmiva. Druhou podmínkou je tepelná pohoda, kterou zejména zpočátku oddělek nemusí mít.  

Asi po týdnu je vhodné oddělek zkontrolovat; přítomnost matky lze potvrdit pouhým nalezením vajíček. Začínáme také s přeskupováním rámků s mezistěnami do středu k plodovým rámkům tak, aby je včely dříve vystavěly a matka zakladla. Při rozšiřování však nerozdělujeme plodové těleso, aby nemělo mladé včelstvo potíže s dodržením udržením tepelné pohody. Zasíťované dno pro počáteční růst oddělku není vhodné, volíme dno plné, chovné, nebo nad síto vkládáme podložku, aby bylo dno celistvé. Rovněž česno udržujeme zpočátku s malým otvorem.

Při další prohlídce opět přesuneme mezistěny z obou okrajů nástavku mezi již vystavené dílo, přičemž dodržujeme celistvost plodového tělesa.

Když včelstvo vystavělo a dobře obsedá celý nástavek, přidáme nad tento první další. Pozor. Při rozšiřování pouze mezistěnami je potřeba včely do horního nástavku nalákat. Jinak se budou stále zdržovat pouze ve spodním nástavku. Jednoduše převěsíme jeden až dva plásty s plodem a včelami do tohoto nového nástavku. Vedle přiložíme z obou stran také dva plásty se zásobami. Zbytek nástavku bude vyplněn mezistěnami a případně i rámkovým krmítkem.

Asi po týdnu postupujeme podobně jako při rozšiřování spodního nástavku. Z boků nástavku přemisťujeme mezistěny blíže středu k plodovém tělesu. S tím, jak včelstvo sílí, bude i stavba pokračovat rychleji, pokud bude snůška nebo když včely zakrmíme. Nově utvořené včelstvo by mělo jít do zimy alespoň s 15 kg zásob. Je třeba počítat s tím, že se zhruba dalších 15 kg cukru se prokrmí na výstavbu díla. Důležité je také, aby si mladé včelstvo doneslo do zimy dostatek pylu. Což včelař příliš ovlivnit nemůže, ale obvykle to nebývá problém. Jde především o včasný nákup oddělku, jeho počáteční sílu a kvalitu matky. 

Pokud má včelař možnost mladým včelstvům přidat nástavek vytočených medných plástů, jejich vývoj se výrazně urychlí. Pozor ale na možnost loupeže, oddělek by před tímto krokem už měl být déle na stanovišti (zalétaný) a silnější, aby dokázal bránit česno. 

Poznámka: Moderní včelař se tématu Péče o nová včelstva věnoval rovněž ve svém 3. čísle ročníku 2011. Autorem byl MVDr. Zdeněk Klíma. Sken článku je zde.