Přidávání matek do včelstev

František Pošar

3/2016, strana 34

V následujícím článku přináší své praktické zkušenosti včelař František Pošar. Věříme, že text se stane předmětem vašich diskusí na www.modernivcelar.eu.

S feromony matek úzce souvisí též přidávání mladých (kladoucích) matek do včelstev, a to zejména v podletí. V té době jsou včely velmi ostražité a jejich feromonální paměť je obdivuhodná. Bezpečné přidání mladé matky bývá pro včelaře velký problém.

  1. Bezpečný způsob – smetenec – je časově náročný a pracný.
  2. Oddělek s mladou matkou nebývá vždy po ruce a další tvorba nového zabere též dosti času.

Pokud se rozhodneme některé matky vyměnit z důvodu špatné výkonnosti, stáří, bodavosti včelstva apod., vyměňujeme současné matky nejméně u dvou včelstev. Podle toho máme připravené v moderních vyjídacích klíckách nejméně dvě matky.

 

Postupujeme takto:

Staré matky z daných včelstev vychytíme a eventuelně odložíme. Včelstvo řádně orosíme vodou, zakryjeme fólií a necháme zklidnit. Zhruba za hodinu umístíme mladou matku v klícce pod fólii na rámky do středu nad plod. Fólii po obvodu zatížíme prázdným nástavkem, abychom viděli na klícku. Totéž provedeme nad druhým včelstvem. Obě zakryjeme víkem.

Nejdříve za dvě hodiny, někdy až druhý den ráno, provedeme kontrolu chování včel pod fólií. Některé včely bývají obyčejně zakousnuty do pletiva klícky, tedy chovají se k matce nepřátelsky. Její feromon je velmi odlišný od feromonu původní matky a jakékoli další přidávání by bylo zbytečné. Včely by matku stoprocentně usmrtily. U druhého včelstva to bývá podobně.

Provedeme tedy následující zákrok: Klícky s matkami vyjmeme, včely ometeme a vzájemně prohodíme. Opět zakryjeme fólií a přiklopíme nástavek i víko. Tím se do včelstva dostal již třetí feromon matky, podobně jako ve smetenci nebo ve sběrném oddělku, kde se navzájem prolíná více druhů feromonů. Feromonální paměť včel se tím vytrácí.

Pokud se snad po prohození při další kontrole matek včely ještě stále k některé z nich chovají nepřátelsky, nekrmí ji, nedělají „provázek“ a jsou zakousnuty do pletiva klícky, použijeme k předběžnému vložení nějakou jinou, nepůvodní, zaklíckovanou matku k navonění. Asi dvě hodiny poté zkusíme vložit pod fólii matku mladou. Pak teprve, podle chování včel, jim umožníme vyvedení matky, tzn. dáme přístup včelám k medocukrovému těstu.

 

Tento způsob přidávání matek s předběžným prohozením klícek s přidávanými matkami jsem mnohokrát úspěšně vyzkoušel a považuji jej za rychlý, jednoduchý a spolehlivý. Dobré je tato včelstva předem večer pokrmit. Doporučované preventivní prohození celých včelstev, kdy včely návštěvnice mohou udržovat nebo znovu připomenout feromon původní matky, považuji za zbytečné. Po úspěšném přijetí mladé matky nesmíme toto včelstvo posilovat brigádou z jiného stanoviště – létavkami z jiných úlů.