Procházka úlem pro předškoláky

Marie Šotolová

3/2016, strana 42

Rozkládací leporelo Včelí úl vydal právě Albatros. Autorka Jitka Petřeková rozdělila knížku, určenou menším dětem, do dvou částí. Nalevo je Encyklopedie včel vysvětlující základní včelařskou terminologii. Tyto texty jsou psány odborněji a u čtenáře se předpokládá přítomnost dospělého, který vysvětlí cizí slova i části pasáží. Pravá strana ve tvaru košnice se postupně rozkládá.

Děti tak putují od zakrytého česna, kde po odklopení vykouknou strážkyně v přílbách a s kopím, až na staveniště včelího díla, do medové kuchyně se spíží, „varny“ mateří kašičky, až do larvích jeslí neb do školní třídy dělnic, zatímco trubci jsou na prázdninách. Nechybí včelí lékárna, svatba královny nebo sklizeň nektaru. Vše směřuje k cíli představit včely jako milá stvoření se spoustou úkolů i půvabu.

Ten, kdo se včelařstvím zabývá hlavně rozumem, bude nad knížkou asi kroutit hlavou. Kdo však ho vnímá citem, ten bude s dětmi rád sledovat včelí hemžení, na které shlíží v úle zarámovaný obrázek medvěda a jež řídí královna v krajkových šatech. Něžnou podobu dal knížce výtvarník Tomáš Tůma.