Včela chrudimská

Marie Šotolová

3/2016, strana 43

Knižní novinka docenta Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, ale také včelaře s výučním listem z blatenského Středního odborného učiliště, ThLic. Mgr. Karla Sládka, Th.D., je „Sondou do dějin českého včelařství od doby Aloise Thumy (1838-1914) až k současnosti“.

Na více nežli sto stránkách se čtenář dozví, jak řešili ve druhé polovině 19. století včelaři tytéž otázky, které přináší obor i nám. Dnes se tak děje na stránkách Moderního včelaře, tehdy ve Včele chrudimské, časopisu vůbec prvního českého včelařského spolku. Na jeho zrodu se v roce 1877 podílel tamní učitel včelařství Alois Thuma. Spektrum je široké: od dobových názorů na vhodnost jednotlivých včelích plemen, přes ošetřování včelstev během roku, úlovou otázku, nemoci, pastvu až po využití včelích produktů. Je dobré si uvědomit, že ve sledovaném čase se do včelařství dostávala řada technických novinek, které ho nasměrovaly k současné podobě.

Z obsahu vybíráme informaci o Langstrothově úlu; jeho popis přinesla Včela chrudimská již v roce 1879. Větší prostor dostávají ve Sládkově knížce recepty a postupy na zpracování medu a vosku, které Alois Thuma uveřejnil jak v časopise, tak později r. 1886 v monografii Med a zužitkování jeho v domácnosti, v perníkářství a cukrářství. V digitalizované podobě si lze originál stáhnout na http://kramerius.mzk.cz/search/i.jsp?pid=uuid:e869802d-42ac-45a6-b7d7-ffa57b09168c.

Dobové citace a souhrn informací na jednotlivá témata publikovaná Thumou ve Včele chrudimské a zpracované Karlem Sládkem doprovázejí krátké informace o dané věci v současnosti.

Knihu vydal Pavel Mervart za přispění města Chrudim pod ISBN 978-80-7465-181-3.