Zajímavosti ze včelařské výstavy

Jaroslav Prýmas

3/2016, strana 44

Na brněnské výstavě Animal Vetex včelařští vývojáři představili mimo jiné novinku pro pastování medu, úl pro seniory, přípravek na desinfekci, ale také nový sortiment výrobků z plastu.

Ležan pro seniory

Včelař Václav Břinek, který se zabývá především výrobou dřevěných úlů a včelařských potřeb, měl tentokrát v Brně pestrou paletu úlů v ČR nejpoužívanějších rámkových měr. Nejzajímavější byl bezesporu velkokopacitní úl ležan se sklopným zařízením, který umožňuje i seniorům práci ve včelách. Jeho autorem je Ing. Stanislav Srba, Ph.D., z Rakovníku. Úl umožňuje sklápění víka i horního nástavku (medníku) velice redukovanou silou směrovanou od země vzhůru. Podobně lze sklopit i střecha úlu.

Ležan má několik česen a v plodišti i medníku stejnou rámkovou míru. Hlavní část má kapacitu 15 rámků na studenou stavbu ve spodním i horním patře (medníku). V zadní části úlu je nad sebou po čtyřech rámcích na teplou stavbu (např. pro oddělek). Horní i spodní část má také krmítko objemu 5 litrů. Krmítka jsou vytvořena z plastových kanystrů na destilovanou vodu.

Plodiště řeší s vysokým podmetem, který nabízí také snadnou manipulaci s podložkou pro monitoring spadu. Podle výrobce umožňuje ležan variabilně převěšovat zavíčkovaný plod z plodiště do medníku, čímž se významně redukuje rojová nálada. S použitím tzv. Blinovy přepážky lze vytvořit v pravé části medníku oddělek nebo tam usadit roj, neboť tato část medníku má své česno. Na základě dlouholetých zkušeností doporučuje autor tento úl pro seniory, kteří pak mohou směle včelařit do vysokého věku.

 

Dezinfekce včelařského vybavení

Včelařský sortiment nabízela na výstavě také společnost Tekro, spol. s r. o. Jde o přípravek na bázi jódu. Při jeho správné aplikaci dochází ke snížení infekčního tlaku a likvidaci nebezpečných patogenů. Přípravek nezanechává v medu žádná rezidua a je pro včely neškodný. Prokázaná je účinnost i proti původci moru včelího plodu a hnilobě včelího plodu. Je určen k desinfekci úlů, rámků, vík a nářadí.

 

Pastovací zařízení

Výrobce medometů a zařízení z Valašska Martin Kovář nedávno vyvinul a uvedl na trh pastovací a míchací zařízení na med pro objem 30 až 70 litrů. Pohání ho jednofázový asynchronní motor o příkonu 370 W, který je vybaven předpěťovou ochranou. Zařízení spouští časovač, termostat kontroluje teplotu pláště. Pastovadlo lze přendávat z nádoby do nádoby, což je jeho velkou výhodou. 

 

Aplikace léčiva

Firma Včelařské potřeby Olomouc – Zdeňka Koppová představila na výstavě v Brně fumigační přístroj Furetto. Je určen k tlumení roztočů Varroa destructor vytvořením dýmu či mlhy z použitého léčiva.

„Zplyňování léčiva zabezpečuje speciální hořák na plyn. Při použití se vytvořená mlha vhání vstupním otvorem přímo do česna úlu. Vzhledem k tomu, že mlha je velmi vydatná, okamžitě zaplní úplně celý prostor úlu. Při tomto způsobu ošetření včelstev není nutno úl utěsňovat či zavírat. Ošetření jednoho včelstva trvá dvě sekundy. Včelstva je možno ošetřovat kdykoliv při teplotě vyšší než 8 °C a v době, kdy jsou včelstva bez plodu. Ve Furettu je možno používat veškerá léčiva určená k fumigaci. Přístroj nevyžaduje žádnou speciální údržbu, pouze čistotu vlastní trysky,“ popsal použití přístroje Miroslav Kopp.

 

Budoucnost patří plastu?

Firma Jaroslava Pokorného z Dačic se specializuje na výrobu vstřikovacích forem na plastové výlisky pro automobilový průmysl, elektrotechniku, zdravotnictví i spotřební průmysl. Před pěti lety začal majitel vyrábět pro sebe a pro své známé z plastu také včelařský sortiment. Jeho zájem o včelařství posílil a dnes firma nabízí široké včelařské veřejnosti kompletní plastové úly včetně rámků, mřížek nebo například plastových kazet na plástečkový med.

V Brně mohli návštěvníci vidět plastový úl pro rámkovou míru 39 x 24 cm, který se prodává v základu jako třínástavkový. Je vyroben z materiálu s UV stabilizací a tento plast má zároveň atestaci pro styk s potravinami.

Důležitou vlastností včelích úlů je podle výrobce tepelná izolace, v zimě proti mrazu a v létě proti přehřátí. Proto použil vzduchové kapsy. Tím, že vzduch má asi 6x menší tepelnou vodivost než dřevo, je tepelná izolace dostatečně zajištěna. Druhým, velmi důležitým faktorem je větrání úlů. Těsně pod okrajem střechy je 8 větracích otvorů chráněných mřížkami a ve stropu je větrací růžice, pomocí které může včelař plynule nastavit intenzitu větrání bez toho, aby musel úl otevírat. Dno v soklu je opatřeno zasíťovanou zásuvkou, ve které je vložena paropropustná podložka pro kontrolu měli. Pokud včelař v horkých dnech tuto podložku vyjme, může úl větrat celým dnem. V přední stěně pláště úlu je očko o průměru 25 mm, které je možné uzavřít z obou stran zátkou, nebo do něj vložit letáček s otočným kolečkem umožňující čtyři různé polohy: úplné uzavření, pouze větrání, průchod pouze pro včely dělnice a plné otevření.

Česno úlu je opařeno odnímatelným letákem, kterým lze například při transportu vlastní česno uzavřít. Na bocích pláště jsou umístěna madla pro přemísťování jednotlivých oddílů - medníků i plodiště. Dále na boku horního segmentu jsou umístěna zvedátka, pomocí nichž je možné díly, které včely zatmelí, nadzvednout a snadněji oddělit. K přikrmování včelstva lze použít kapsové krmítko o objemu 5 litrů roztoku.

Jako hlavní materiál pro výrobu rámků zvolila firma Pokorný polypropylen, který nabízí tepelnou odolnost do 100 °C. Vyrábí rámky pro 39 x 24 cm, ale už také pro Langstroth 2/3 s velikostí buněk 5,1 mm a roztečí loučky 33 mm. Rámek je kompatibilní s madlem, kterým lze dobře plást vytáhnout z nástavku.