Kauza Včelpo není uzavřena

Zuzana Fialová

4/2016, strana 6

Kauza společnosti Včelpo, která vyráběla a na trh uváděla med s rezidui antimikrobiálních látek, stále ještě není uzavřena. Podnik se odvolal proti pokutě ve výši 1,2 milionu korun, kterou mu udělila Státní veterinární správa ČR (SVS). Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přitom už dříve uložila prodejcům medu od Včelpa pokutu 5,9 milionu korun. V 29 vzorcích odebraných v maloobchodní síti, našla rezidua antibiotik. Podle posledních informací zatím bylo vydáno předběžné opatření, konečný výsledek však není znám.

SVS vloni počátkem listopadu provedla ve společnosti Včelpo kontrolu, při které byly odebrány vzorky medu na vyšetření přítomnosti antibiotik. Jejich výskyt se potvrdil a Včelpo mělo nařízeno stáhnout z trhu všechny šarže medu, v nichž byla zjištěna tato rezidua.  Veterináři současně hledali jejich zdroj. Během dvou dnů odebrali naráz téměř 50 vzorků medů od různých českých včelařů, v žádném z nich se však výskyt antimikrobiálních látek neprokázal. Kromě toho byly šetřeny i suroviny pro výrobu medů pocházející z jiných zemí, kontroly přinesly výsledky. V podstatě shodné spektrum antibiotik jako ve výrobcích společnosti Včelpo se zjistilo v medech původem z Ukrajiny. SVS nahlásila do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komise (RASFF) tři nevyhovující šarže o celkové hmotnosti 63 tun a s ukrajinskými dozorovými orgány dojednala vrácení medu.  veterináři rozhodli, že Včelpo může med vyrábět a uvádět na trh, ale všechny výrobky musí být předem vyšetřeny v akreditované laboratoři – příznivý výsledek vyšetření musí být před distribucí medu předložen veterinární správě. V opačném případě není výrobek uvolněn do oběhu.

V průběhu celé kauzy SVS odebrala ve Včelpu 38 vzorků medu, při nichž bylo provedeno vyšetření na 32 antimikrobiálních látek. Od začátku kauzy bylo ve firmě provedeno ze strany SVS 20 kontrol, což je desetinásobně více, než je v obdobném podniku běžné. Včelpo z tržní sítě stáhlo bezmála 150 tun medu a výrobků z něj. Rozhodnutím SVS bylo přímo u výrobce a v jeho dalších skladech pozastaveno 115 tun vyrobeného medu a dalších 163 tun surovin pro výrobu medu. Závadný med byl spálen ve spalovně v Moravskoslezském kraji.

Český svaz včelařů, kterému podnik patří, na kauzu zareagoval tak, že jeho valná hromada zvolila nové vedení i novou dozorčí radu podniku.

Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové vstupní kontroly medu byly nedostatečné. Bylo třeba upravit i skladování medu. Společnost si proto nechala vypracovat technologický audit, podle něhož by se měl ředitel firmy Panagiotis Margaritopoulos řídit. Systémové změny po Včelpu požadoval i ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle dřívějších vyjádření Machové se podnik chce v budoucnu zaměřit spíše na produkty z mateří kašičky než na med samotný.

V reakci na celou kauzu SVS přijala preventivní opatření. Do národního monitoringu cizorodých látek nově zahrnuty také zahraniční medy. U zásilek medu ze zemí mimo Evropskou unii budou prováděny dodatečné kontroly v místě příjmu.