Státní veterinární správa kontrolovala výkupny medu

Petr Pejchal

4/2016, strana 6

Státní veterinární správa uskutečnila v uplynulých měsících mimořádnou kontrolu 79 registrovaných výkupen medu v celé České republice. Nejvíce kontrol proběhlo v Plzeňském kraji, ve kterém je 22 výkupen.

Kontroloři se zaměřili na sledovatelnost medu, tzn. doložení, odkud med pochází. Zároveň kontrolovali hygienické podmínky při skladování medu, jeho označování a balení. V tomto ohledu si výkupny vedly velmi dobře.

Naproti tomu Městská veterinární správa v Praze odhalila neregistrovanou výkupnu medu. Provozovnu zkontrolovala a zaregistrovala. Kromě nesprávného označení medu bylo jinak vše v pořádku.

Kontroloři odebrali 30 vzorků medu, který zbyl v provozovnách z loňských zásob. Med byl posouzen smyslově a vyšetřen fyzikálně-chemicky na základní ukazatele jakosti a na rezidua antimikrobiálních látek. Čtyři vzorky nevyhověly. Jeden vzorek obsahoval viditelné nečistoty. Další vzorek byl špatně označen. Zbylé dva vzorky nevyhověly v parametru aktivita diastázy či koncentrace hydroxymetylfurfuralu, což může svědčit o nešetrném zacházení s medem, při kterém med ztrácí své cenné látky. Dobrou zprávou je, že v žádném ze vzorků nebyla prokázána rezidua antimikrobiálních látek.