„Evropské dotace“ novelizovány

Petr Texl

4/2016, strana 6

Od 1. srpna 2016 nabývá účinnost novela Nařízení vlády č. 197/2005 Sb., o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh, ve znění pozdějších předpisů. Nařízení vlády, které včelaři označují jako „evropskou dotaci“, má platnost tři roky s tím, že každé dotační období v žádosti bude nově začínat již od 1. srpna a končit 31. července. Tím se posunou o měsíc i uzávěrky podávání žádostí. Platnost předchozí právní úpravy končí 31. 8. 2016, dochází proto k překryvu obou právních předpisů.

 

Vzdělávací akce: Nově se zavádí omezení dotace pouze na jeden kurz (resp. jeden seminář, jednu přednášku) v jednom dni na jednom místě, a to i v případě, kdy je pořádáno více kurzů (seminářů, přednášek) v jednom dni na jednom místě, tzn. na jedné adrese. Dotované je vedení maximálně dvou včelařských kroužků zajišťované jedním vedoucím.

Technická zařízení: Stávající technická zařízení v opatření technická pomoc a racionalizace kočování nejsou dotována 50 %, ale každé zařízení má definovanou maximální výši dotace, uvedenou v tabulce v příloze Nařízení vlády. Dotovány již nejsou obaly na med, varroapodložky a zařízení pro získávání pylu. Nově je v tabulce zařazen konduktometr k určování vodivosti medu. 

Dotace na matky: Pro chovatele matek v uznaných chovech je dotace snížena z 300 Kč na 200 Kč za jednu prodanou matku.

Boj proti varroóze: Ze seznamu dotovaných přípravků byl vyřazen Gabon PA 1,5 mg (proužky do úlu), naopak jsou nově zařazeny přípravky FORMIDOL 81 g, THYMOVAR 15 g (proužky do úlu) a BEE SAFE (přípravek pro dezinfekci v chovu včel). 

Krácení dotace: Na celé tři dotační roky je alokováno 232 milionů korun proti 195 milionům, které získali včelaři v uplynulých třech letech. Polovinu poskytne vláda ČR, polovinu Evropská unie. Administrátorem dotace zůstává Český svaz včelařů, z. s. Dotace se vždy administruje za včelařský rok, nově od 1. 8. do 31. 7. Protože pro každý rok jsou celkové finanční prostředky omezené, pro rok 2017 částkou 75 milionů korun, a některé položky mají neomezené plnění, musí se naopak jiné požadavky krátit. Neomezené plnění mají přípravky v opatření Boj proti varroóze, dotace na matky, rozbory medu a vedení včelařských kroužků. Naproti tomu se krátí dotace na technická zařízení v opatřeních technická pomoc a racionalizace kočování a dále dotace na vzdělávací činnost. Nově se zavádí institut, který v případě nevyčerpání celkové alokované částky zbylé finanční prostředky na výplatu dotací poměrně zvýší.

Dle důvodové zprávy MZe je cílem podpory zvýšit počet chovaných včelstev přibližně o třetinu na 750 tisíc, zvýšit zájem mladých lidí o včelařství a podpořit větší chovatele, pečující o více nežli dvacet včelstev.

 

Veškeré dokumenty naleznete zde: 

  1. https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSA96HXNBV

http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/Legislativa-MZe_uplna-zneni_narizeni-vlady-2005-197-SZIF.html