Úvodník 1/2007

Petr Texl

1/2007, strana 4

Vážené čtenářky a čtenáři,

vstupem do nového roku 2007 došlo k personálním změnám v redakci časopisu Moderní včelař. Zakladatel a do současné doby šéfredaktor Moderního včelaře Mgr. Vlastimil Protivínský po třech letech odchází z této funkce. Na základě jednání redakční rady a redakce časopisu a rady PSNV-CZ se novým šéfredaktorem stává Ing. Antonín Přidal, Ph.D.

Mgr. Vlastimil Protivínský žije od podzimu 2006 v zahraničí. I přesto přislíbil pomoc redakci při vytváření dalších čísel časopisu.

Ing. Antonín Přidal, Ph.D., je znám nejen jako pedagog na včelařském oddělení Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, ale i jako učitel na včelařské škole v Nasavrkách a jako žádaný včelařský odborník na přednášky a kurzy po celé ČR. Ing. Přidal již více než rok aktivně působí v redakční radě MV, které předsedal.

Výměna šéfredaktorů neznamená změnu v zaměření časopisu. Moderní včelař bude i nadále propagovat moderní včelaření, bude Vás seznamovat s odbornými novinkami a aktualitami. Samozřejmě i nadále Vás bude informovat o dění ve včelařství v České republice, na Slovensku, v EU i jinde. Jak poznamenal vtipně někdo na internetové včelařské konferenci: Moderní včelař se prodává, a proto musí redakce dělat časopis čtivý, aktuální a hlavně včelařsky odborný.

Mgr. Protivínskému přejeme hodně úspěchů při jeho další práci a ještě mnoho prozíravých včelařských projektů. Vždyť většina námětů z jeho iniciativy Dvě jubilea se v českém včelařství realizuje. Ještě jednou díky a těšíme se na další spolupráci.

Novinkou tohoto čísla je volná příloha, která bude do budoucna dělat časopis odborně atraktivnějším. Příloha v tomto čísle představuje brožurku pro určování původu pylových rousek na základě jejich barvy. Součástí brožurky je oddělitelná objednávka pro další odběratele časopisu, kterou můžete předat Vašim včelařským přátelům.

Do čtvrtého ročníku přeji časopisu Moderní včelař hodně úspěchů a zajímavých článků. Při této příležitosti vyzývám čtenáře k zasílání článků, příspěvků, podnětů a připomínek na adresu časopisu. Těšíme se na spolupráci ve prospěch moderního a jednoduchého včelařství.

Ing. Petr Texl, předseda PSNV-CZ