Editorial 2/2017

Marie Šotolová

2/2017, strana 4

Vážení a milí,

když jsme se před půl rokem rozhodovali o přechodu Moderního včelaře na měsíčník, byla jedním z nejpádnějších argumentů možnost reagovat rychleji na aktuální události. Nikoho z nás nenapadlo, že dění ve včelařském světě bude natolik turbulentní, že ovlivní hned druhé číslo nového ročníku.

Zatímco jsme plánovali pěkně v klídku připravit jako téma jarní podněcování a přikrmování, děly se věci… Tedy vlastně jedna, ale zato pěkně výbušná. Jde o schvalování novely plemenářského zákona. Takže pa pá hezky sestavený pláne, s plnou vervou se v tomto vydání noříme do diskusí kolem včel kraňských a tmavých. Medocukrové těsto budeme hníst v březnovém Moderním včelaři.

            Většina avizovaných příspěvků se však na následujících stránkách objevuje. Například druhý díl stati Tomáše Ivanského o Akustických projevech včelstva nebo další poznatky Vojtěcha Daňka, tentokrát o tom, jak „rentgenoval“ úly. Kdo není až tak technicky zaměřený, ten se možná po přečtení řádek o medové tržnici na staré Praze zajde podívat se na Pernštýn. Abychom vám ukázali místo, kde se před více nežli sto lety obchodovalo s medem, vypravili jsme se tam shodou okolností v rozmezí několika málo hodin pro jistotu dva. Mráz byl jak na Sibiři, počasí pro fotografování zcela nevhodné. A protože jsme fotili ze stejného místa, jestli nás naproti z dotčeného domu někdo pozoroval, určitě musel nabýt přesvědčení, že si jejich budovu fotíme z nějakého vážného důvodu, například chystaného prodeje. Koho by napadlo, že tam budou křehnout dva „blázni“ kvůli sto let staré medové tržnici. Takže, milí obyvatelé objektu Na Perštýně 15, nebojte se.

            Tentokrát jsem navíc vypadla z role novinářky, která má být objektivní a nad věcí a ne se fakt nadchnout. Podařil se mi tento neprofesionální postoj u listování knížkou Včelí úly vydanou Národním zemědělským muzeem. Tak dobrá typografická úprava je u včelařských knížek skutečně vzácná. Moc bych všem, kteří se na ní podíleli, přála dobré umístění v nějaké soutěži knižního designu.

            Časopis uzavíráme pozvánkou na apiterapeutickou konferenci koncem října. Kdybyste to náhodou přehlédli, tak se vraťte k textu, protože je tam poprvé odkaz na „fungl“ nové webovky www.fterc.cz, kde se už teď můžete přihlásit a těšit se, co se na podzim dozvíte zajímavého. Kromě článků v našem milém časopise, samozřejmě, počínaje první následnou stranou a konče poslední stranou říjnového Moderního včelaře, který vyjde těsně před naším rojením v Kdyni.