Ministerstvo zahraničních věcí podporuje chov včel v Gruzii

Marie Šotolová

2/2017, strana 5

Velvyslanec České republiky Tomáš Pernický navštívil na konci roku 2016 v rámci monitoringu českého rozvojového projektu zaměřeného na podporu včelařů vesnici Licheti v údolí Luchuni v kraji Rača – Lečchumi a Kvemo Svaneti.

Tato aktivita je součástí evropského projektu ENPARD, a je spolufinancovaná Českou rozvojovou agenturou. Podpora chovu včel je součástí rozsáhlého úsilí našeho Ministerstva zahraničí pomoci zejména drobným farmářům a chovatelům, a to nejen při vlastní produkci, ale také při jejím zpracování a zhodnocení jak do finální podoby, tak při uplatnění na trhu.

Konečný cíl tohoto projektu je dosáhnout sto dvaceti včelstev produkujících čtyři druhy místního medu: akátový, lipový, kaštanový a smíšený květový. S odbytem se počítá především na spotřebitelských trzích v Tbilisi and Kutaisi. Většina lidí, kteří se projektu účastní, jsou sice včelaři, avšak není to podmínkou; zapojit se mohou osoby různých profesí, ženy i muži. Kromě medu s ambicí biokvality by se Gruzínci měli naučit získávat a prodávat další dva tržní produkty, propolis a pyl.