Spánok na úľoch

Marie Šotolová

2/2017, strana 36

Brožurku Spánok na úľoch ukrajinského apiterapeuta Vasilije Alexejeviče Solomka vydalo Sdružení slovenská včela, o. z. ve spolupráci se Střední odbornou školou Pod Bánošom v Banské Bystrici. Editor je čestným včelařem Ukrajiny, kandidátem věd v oboru zdravotnických zařízení a uznávaným odborným publicistou. Přestože je jeho hlavním profesním zaměřením technika nukleární medicíny, tak se dvacet let také aktivně zabývá technologií výroby apiterapeutických produktů.

Sborník patnáctky autorů se věnuje léčbě úlovým vzduchem z různých hledisek. Úvod patří historii této léčby. Následují poznatky o jejím účinku na plicní choroby v dětském věku nebo o apiterapii v oběhovém a dýchacím systému člověka, o biopoli včel jako možnosti úprav porušené bioenergetiky člověka a tak dále. Novými informacemi mohou být pro naše čtenáře články o využívání dutinových struktur v úlové terapii. Kromě písemného popisu témat je v publikaci několik edukativních nákresů, které mohou pomoci při stavbě „apiterapeutických domků“.

Poslední stať se obsahově celému zaměření vymyká, jde úly s otočným plodiskem V. N. Belousova. Úl v podobě bubnu s kulatými rámky, kterými lze otáčet klikou, je zajímavým počinem, a může vyvolat touhu zkusit jeho fungování na vlastní včelnici.

Knížečka o 112 stranách se jistě stane předmětem polemiky. Nabízí totiž něco jiného, nežli 100+1 apiterapeutických příruček na zdejším trhu. Jestli jde o kuriozity nebo převratné životaschopné myšlenky, to už je na uvážení každého.

ISBN 978-80-970764-4-3