Mezinárodní apiterapeutická konference v Kdyni

2/2017, strana 43

Pracovní společnost nástakových včelařů CZ, z. s., bude pořádat ve spolupráci s městem Kdyně v okrese Domažlice 28.–29. října 2017 Mezinárodní apiterapeutickou konfererenci. Akce se koná jako připomínka stého výročí úmrtí MUDr. Filipa Terče, který je považovaný za otce zakladatele moderní apiterapie. Tento lékař se narodil v blízkém Prapořišti a zemřel v místě své dlouholeté praxe, ve slovinském Mariboru.

První den konference bude patřit přednáškám. Již nyní přijal naše pozvání univ. prof. Bogdan Kędzia s chotí. Oba patří mezi nejvýznamnější znalce apiterapie v Polsku (http://www.czytelniamedyczna.pl/5357,prof-dr-hab-n-farm-bogdan-kedzia-wybitny-znawca-produktow-zielarskich-i-pszczel.html), kteří pravidelně publikují v monografiích i časopisecky. S dalšími zahraničními přednášejícími organizátoři jednají.

Druhý den bude patřit workshopům tak, aby se zájemci naučili léčivé včelí produkty přímo v praxi aplikovat.

Zájemci o aktivní i pasivní účast se mohou již nyní přihlásit na www.fterc.cz, kde najdou další podrobnosti včetně registračních poplatků, cen stravování a tipů na ubytování.

Kontakt: info@fterc.cz, tel. 702 940 469

 

Třetí letošní číslo Moderního včelaře se bude věnovat jarnímu podněcování a přikrmování včelstev. Kromě medocukrového těsta pronikají totiž do našich včelnic novinky. Jak pečují Němci a Švýcaři o svá původní plemena včel, se dozvíte v rubrice Přečetli jsme pro vás. Sice ne jako Tématem, ale přesto dvěma texty se dotkneme zimního spadu. Jednou v seriálu Vojtěcha Daňka, který se podělí se čtenáři o své praktické zkušenosti s mělí. Podruhé v rubrice Apiterapie, kde budou v hlavní roli uhynulé včelky. Nechte se překvapit! Kromě mnoha dalšího máme pro vás připravené nádherné fotografie z Afghanistánu, kam směřují díky humanitární organizaci Člověk v tísni úly jako Skutečný dárek. Ostatně k tomuto projektu se mohou připojit i naši čtenáři. A už teď pro vás shromažďujeme pozvánky na co nejširší plejádu akcí, které by mohly být každému včelaři užitečné.