František Vogl 2017

Marie Šotolová

2/2017, strana 44

Na tři stovky včelařů, z nichž část přijela autobusem až z Moravy, se vypravilo v sobotu 21. ledna do plzeňského hotelu Slovan. Cílem byla konference „Včelí vosk – nedoceněný včelí produkt“ připravená manželi Hřebenářovými pod patronací PSNV-CZ, z. s.

Program se však nedržel jen vosku, ale nabídl také další témata. Co se týká profilového zaměření, tak Moderní včelař již v předchozích číslech otiskl jak zahajovací přednášku Martiny Hřebenářové o prvním kovovém lisu na vosk Františka Vogla, který ho využil před 160 lety k výrobě mezistěny, tak zprávu o současném světovém obchodu s voskem od Bronislava Gruny. Stejně tak jsme publikovali sdělení Pavla Jedličky o hmyzích hormonech.

 Tak jako pro všechny posluchače byly pro redakci Moderního včelaře nové a velmi zajímavé informace Ulricha Ernsta z Belgie, který v současnosti stážuje v Ústavu organické chemie a biochemie. AV ČR, v. v. i., v Praze a sám chová včely. Věnoval se včelím vajíčkům, která „nemají nárok na život“. Čí jsou tato vajíčka, kdo, kdy, jak a proč je likviduje, otevírá zajímavý pohled do včelího světa. Autor slíbil, že svůj příspěvek převede do textové podoby a uveřejní ho v některém z letních čísel našeho časopisu.

Kromě přednášek čekal na účastníky akce také příjemný doprovodný program. Alena Machová známá výrobou mezistěn na svém stánku například předváděla, co se z nich dá ještě dělat. A také ukazovala, jak má kvalitní vosk vypadat. Naproti ní prodával formy na svíčky Marián Mečiar z Kremnice. Pro zvídavé včelaře byla připravena výstava snímků včel z elektronového mikroskopis Františka Weydy. Potěšila také výstavka historických lisů. Na závěr si právem převzal dárek za ochotu podělit se se svými exponáty František Vlček, majitel soukromého Včelařského a vesnického muzea Dubicko. Protože se konference vydařila, mají její organizátoři v úmyslu podobnou zimní akci v Plzni zopakovat v lednu 2018, tentokrát k šlechtění včel.