Nový Včelařský spolek pro Frýdek, Dobrou a okolí

Pavel Možíš

4/2017, strana 5

Nový spolek pro Frýdek, Dobrou a okolí v Moravskoslezském kraji zaregistroval začátkem března 2017 na své první výroční schůzi 110 přihlášených členů a získal podporu senátora a starosty Dobré Ing. Jiřího Carbola. V současné době spolek zaznamenal žádosti o vstup včelařů do nového spolku z Malenovic a Horních Domaslavic.

Jedním z mnoha důvodů vzniku spolku byla neochota včelařů podílet se na cause Včelpo, spol. s r. o., ve vlastnictví Českého svazu včelařů, ve věci dovozu levného medu ze zahraničí. Dále členové nechtějí podporovat kontroverzní plemenářský zákon.

Přestože jedním z důvodů založení nového spolku byla nespokojenost s vývojem situace ve vedení Českého svazu včelařů, poděkoval předseda Okresního výboru Českého svazu včelařů Miroslav Poništ během schůze bývalému předsedovi Základní organizace Dobrá Petru Vitulovi za dosavadní práci a popřál přítomným do začátku mnoho zdaru. Spolek podpořil svou účastí také předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska Mgr. Václav Sciskala.

Prioritním programem nového spolku je trvale udržitelný stav včelstev, zajišťování léčiv a prostředků proti varroóze, výměna vosku za mezistěny a uzavřený okruh vosku s výrobou mezistěn. Dále chce zřídit chovatelský okrsek, aby byl schopný pokrýt potřebu matek a oddělků pro své členy. Bude se podílet se na projektu Coloss a vytvoří pozorovací stanice varroamonitoringu. Zaměří se rovněž na zprostředkování nových poznatků v oboru včelařství.

Pro vzniklý včelařský spolek je samozřejmostí spolupráce se všemi ostatními spolky, orgány statní správy a obecními úřady v místě jeho působnosti, a to jak při propagaci včelařství, tak v rámci rozvoje společenského a kulturního života tam, kde působí.

www.vsfdo.cz