Studentská soutěž Věda pro zemi

4/2017, strana 5

Národní zemědělské muzeum vyhlásilo 2. ročník soutěže studentských prací Věda pro zemi, jejímž prostřednictvím chce ocenit tvůrčí aktivity při tvorbě bakalářských, diplomových a doktorských prací.

„Chceme motivovat studenty vysokých škol ve snaze o co nejlepší odbornou práci. Současně jsme si vědomi, že vzniká celá řada kvalitních absolventských prací, jejichž úloha končí obhajobou a veřejnosti tak zůstávají výsledky mnohdy několikaleté kvalitní práce utajeny. Naší soutěží můžeme umožnit jejich publikování,“ říká vedoucí Oddělení vědy a výzkumu Národního zemědělského muzea PhDr. Jitka Balcarová, Ph.D.

Soutěž má tři kategorie ve dvanácti tematických okruzích. Ocenění autoři budou moci spolupracovat s Národním zemědělským muzeem, které vydá vítězné práce v podobě odborné publikace nebo článku v muzejním časopise Prameny a studie. Na vítěze čeká navíc finanční odměna v závislosti na druhu publikování od 1 000 do 10 000 korun.

Uzávěrka přihlášek je do 30. června. Hodnocení, které provádí komise složená z členů Vědecké rady muzea, bude probíhat až do poloviny září. Vyhlášení výsledků proběhne v říjnu 2017.

Loňského prvního ročníku se účastnilo 22 mladých vědců. Mezi přihlášenými pracemi byly dvě na téma včelařství. Jedna se týkala komparace úrovně a vývoje včelařství sousedícího Ústeckého kraje a Svobodného státu Sasko. Druhá historie včelařského spolku v České Skalici.

http://nzm.cz/veda-pro-zemi/