Diskuse k plemenářskému zákonu pokračuje

Viktor Švantner

4/2017, strana 44

Vážení čtenáři,

původně jsem se již nechtěl na stránkách Moderního včelaře dále zabývat novelou plemenářského zákona („PZ“), ale oficiální stanovisko Ministerstva zemědělství (MZe) mi nedalo jinak, než se k problematice ještě jednou vrátit.

Vezmu to po jednotlivých bodech stanoviska MZe:

Ad 1) Po přečtení tohoto bodu se ještě více ptám sám sebe, proč novela, resp. novelizace § 20 odst. 4 PZ vůbec vznikla, neboť z oficiálního vyjádření MZe vyplývá, že každý si nadále může ad absurdum chovat, co chce, tzn. jakékoliv plemeno. Jen plemenná včelstva vedená v plemenářské evidenci UCHS AMC při ČSV, z. s., musí splňovat parametry pro Apis mellifera carnica.

 

Ad 2) MZe odkazuje na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1012 ze dne 8. června 2016 o zootechnických a genealogických podmínkách pro plemenitbu čistokrevných plemenných zvířat, hybridních plemenných prasat a jejich zárodečných produktů v Unii, pro obchod s nimi a pro jejich vstup do Unie, o změně nařízení (EU) č. 652/2014 a směrnic Rady 89/608/EHS a 90/425/EHS a o zrušení některých aktů v oblasti plemenitby zvířat („nařízení o plemenných zvířatech“) – viz: https://publications.europa.eu/cs/publication-detail/-/publication/213e7a66-3dbb-11e6-a825-01aa75ed71a1/language-cs. Bohužel nejsem schopen pochopit, jakou to má relevanci k chovu včel, když tento předpis EU se ke včelám nevztahuje, neřeší jej.

 

Ad 3) Jako předseda Spolku chovatelů včely tmavé protestuji proti zcela zavádějícímu tvrzení ohledně vzniku UCHS AMM při ČSV, z. s.

Jak MZe v předchozím bodě svého vyjádření potvrdilo citací § 5 odst. 1 písm. c) PZ, je nutná ke splnění podmínek pro uznání UCHS dostatečná populace šlechtěného zvířete, přesněji řečeno spolek (do 31. 12. 2013 občanské sdružení), který žádá o uznání UCHS, musí prokázat, že má dostatečnou populaci k provádění šlechtitelského programu. Jak vyplývá ze žádosti ČSV, z. s., bylo tímto spolkem deklarováno pouze to, že na rozloze nejméně 350 km2 žije více jak 110 včelstev, což zaručuje dostatečnou populaci k uplatnění účinného šlechtitelského programu. Z výročních zpráv UCHS AMM při ČSV, z. s., za roky 2013 a 2014 cituji: „V centrální evidenci bylo v roce 2013 a v roce 2014 zapojeno 0 chovatelů, s 0 počtem včelstev, a nebyla ve sledované době ani zaregistrována žádná žádost o zapojení se do tohoto šlechtitelského programu.“

Z výše uvedeného vyplývá frapantní porušení zákona jak na straně ČSV, z. s., tak na straně MZe, které přes jakoukoli kontrolu uznalo UCHS AMM při ČSV, z. s., přestože k tomu nebyly splněny ani minimální zákonné podmínky. V podrobnostech o faktickém vzniku UCHS AMM při ČSV, z. s., jsem se podrobně vyjádřil v poznámce č. 10 v článku Jenom ty filmy sovětský – ty jsou vědecký! (Moderní včelař 2/2017 s. 13).

 

Závěrečný odkaz na zákon č. 240/1991 Sb., v tehdy platném znění (zrušen k 1. 1. 2001) již pouze potvrzuje naprostou neznalost právních předpisů, neboť citovaný zákon včelu vůbec nezná, včela nebyla ještě zařazena mezi hospodářská zvířata (toto se změnilo až přijetím PZ).