Lesy hl. m. Prahy otevřely novou medárnu

hl. m. Prahy Tisková zpráva Lesy

7/2017, strana 7

Lesy hl. m. Prahy otevřely na konci letošního června ve svém areálu v Práčské ulici v Praze 10 novou medárnu. Vznikala za podpory hlavního města Prahy od září 2016 přestavbou nevyužívané budovy. Nyní poslouží jako provozní zázemí pro dlouhodobý projekt Návrat včel do pražských lesů, který Lesy realizují již šestým rokem. Medárna, která si vyžádala náklady ve výši cca 1,8 milionu korun, bude jako ukázkové zařízení přístupná veřejnosti.

Kromě samotného prostoru vybaveného pro vytáčení a pastování medu disponuje objekt vším potřebným pro zpracování včelího vosku a lisování mezistěn. Výrobu mezistěn z vlastního vosku chtějí Lesy nabídnout v budoucnu jako službu také drobným včelařům. 

Lesy hl. m. Prahy se včelaření věnují od roku 2011. V rámci svého projektu Návrat včel do pražských lesů zakládají a obnovují včelnice na území metropole. V  současnosti jich mají dvanáct, například v Kunratickém lese, v Divoké Šárce, v Prokopském údolí, v Divoké zahradě Hostivař nebo v nově otevřenmém ekocentru Prales v Kbelích, a více než 50 kmenových včelstev. V roce 2016 vytočili zdejší včelaři přes tunu medu.

Mednou produkci vnímají však pouze jako součást ekologické výchovy a chov včel jako příspěvek ke zlepšování životního prostředí Prahy. Na včelnicích jsou proto mimo včely pozorovací úly, informační panely, hmyzí hotely, vše využitelné během akcí pro pražské školy a veřejnost. Od počátku projektu jich tu proběhlo na pět set s účastí přes 45 tisíc návštěvníků.

http://www.lhmp.cz/eko/navrat-vcel-do-prazskych-lesu/