Jak se rodí hlavní hrdina

Štěpánka Dlouhá

7/2017, strana 45

O tom, že včela je hmyz s proměnou dokonalou, jistě není pochyb. Ve zvláštních případech však zárodkem nového života není drobounké včelí vajíčko položené na dno buňky, nýbrž lidská vůle a tvořivost. Tak se přihodilo, že se z nesmělého nápadu vzešlého z podzimního sněmu PSNV-CZ, z. s., postupně vyklubala včelka se vzácným posláním – provázet malé včelaříky a vůbec všechny děti zajímavostmi a tajemstvími včelího světa. Ilustrovaná mladuška bude hlavní hrdinkou tiskovin a materiálů určených dětem a vydávaných Pracovní společností nástavkových včelařů. Na její první lapálie a dobrodružství se ti nejmenší můžou těšit již brzy, v novém školním roce.

Vězte, že takové klubání nápadu z vajíčka, krmení larvičky do podoby prvních návrhů, a hlavně vykuklení stohu skic do ilustrace ve vší dokonalosti není jen tak. Koukejte, jakou proměnou naše včelka během procesu tvorby prošla:

 

Ilustrátorka nejprve dle zadání naskicovala několik možných podob (někdo by možná řekl „prototypů“ nebo „vizáží“). Nejtěžší ale bylo rozhodnout, kterou variantu vybrat. Kolik lidí, tolik názorů, a o včelařích to platí zvlášť…

 

Vítězný návrh jsme prozkoumali ze všech stran a úhlů, abychom měli představu, jak to včelce sluší i z profilu a dalších pohledů. Kreslířka navíc upravila několik anatomických nedokonalostí. Srovnáním tohoto obrázku a první skici jistě přijdete na to, které to byly.

 

Poté jsme se dostali k nejzábavnější části, vybarvování. Dokud to člověk sám nevyzkouší, vůbec netuší, kolik je na světě palet a barevných odstínů! Bylo nám opravdu líto, že některé návrhy odkládáme na dno šuplíku, ale shodli jsme se, že se v budoucnu možná ještě uplatní. Blondýnka třeba u plemene Buckfast a černoušek (není na obrázku) u včely tmavé.

 

Takto se nám včelka nakonec vybarvila. K úplnosti už ji zbývá jenom pojmenovat. Upřímně doufáme, že nám s tímto úkolem společně se svými dětmi pomůžete! Autor vítězného nápadu se stane kmotrem medonosky a může se těšit na malou odměnu.

Své návrhy, prosím, zasílejte do 31. července 2017 na e-mail stepanka.dlouha@psnv.cz. Nezapomeňte uvést celé své jméno a u dětí případně i věk. Vyhodnocení soutěže přinese srpnové číslo Moderního včelaře.