Projekt BeeTech pokračuje

Jan Louda

9/2017, strana 5

Jak už jsme vás informovali v Moderním včelař 6/2017, firmy T-Mobile a IBM se ve spolupráci s Českoué zemědělskou univerzitou začaly věnovat projektu BeeTech. Jeho cílem je ukázat, jak mohou nejmodernější IT technologie pomoci takovému tradičnímu odvětví, jakým je chov včel. Při hloubkových rozhovorech se včelaři tým odborníků identifikoval několik styčných oblastí.

Jednou z nich je vytvoření systému referenčních úlů pro další analýzu. Referenční úly mají senzory, takže jsou schopné přes internet poskytnout zaregistrovaným uživatelům na www.vcelstva.czu.cz data o váze úlu, eventuálně i teplotě a vlhkosti. Ve spolupráci se zapojenými včelaři se projekt dále věnuje i rozpoznávání míry varroózy ve včelstvu na základě analýzy fotografií plástů se včelami.

Projekt BeeTech nyní hledá včelaře pro nasazení referenčních vah. Odborná komise vybere ze zájemců o referenční váhy 12 včelařů, kteří dostanou bezplatně zapůjčená zařízení od čtyř výrobců včetně připojení na dva roky. Zájemci však budou muset souhlasit s podmínkami programu referenčních úlů, jehož součástí je aktivní spolupráce s výzkumníky. Uzávěrka přihlášek do programu je 8. 10. 2017.

ibm.biz/refvahy