Nová včelařská škola ve Vídni

Marie Šotolová

9/2017, strana 5

Po dvouleté přípravě dostavěli vídeňští včelaři letos nový prosklený pavilon svého vzdělávacího centra. To nahradilo starou dřevěnou stavbu, která sloužila k získávání odborných znalostí více nežli půlstoletí.

První kurzy se v novém přednáškovém sále a s moderním technickým vybavením pro 30 účastníků uskutečnily již na začátku léta. Ale ten pravý čas přichází s podzimem. Nová Včelařská škola Vídeň v parku Dunaj (Donaupark, Arbeiterstrandbadstraße 122 b, Vídeň) byla slavnostně otevřena 9. 9. 2017 za účasti všech, kdo se na ní podíleli. Kromě včelařského spolku to byli také soukromí sponzoři.

Ve škole paralelně běží dva základní včelařské kurzy. Dále pak přípravný kurz potřebný pro složení odborných včelařských zkoušek. Centrum se má stát rovněž ekologickým centrem, upozorňujícím na související aspekty včelaření.

Počítá se také s poradenstvím, kulatými stoly a mnoha jednorázovými specializovanými kurzy na témata jako biovčelaření, chov matek, problematika varroózy, výroba medoviny atp. Již nyní jsou vypsány termíny základních kurzů na jaro 2018.

Od roku 2019 tu bude možné absolvovat vzdělání pro včelmistry.

Inspirativní jsou společenské programy, které škola nabízí pro malé uzavřené skupiny. Ať už jsou to ochutnávky medoviny nebo třeba organizování dětských narozeninových oslav ve společnosti včel s dortem a dárky. Samozřejmostí jsou exkurze pro školy a dospělé.