Stavební koncern PORR dává včelám domov

Tisková zpráva PORR

9/2017, strana 29

Pod heslem „Sledovat včely. Formovat budoucnost.“ podniká rakouský koncern PORR spolu se svými dceřinými společnostmi aktivní kroky proti zvýšenému úhynu včel. Z aktuálního průzkumu univerzity v Grazu vyplývá, že v celém Rakousku nepřežila zimu přibližně čtvrtina včelstev. Jedná se o třetí nejvyšší ztráty za posledních deset let. Význam včel je nesporný, po skotu a praseti je včela třetím nejvýznamnějším užitkovým živočichem.

 

Iniciativa bee@PORR vytváří životní prostor

Společnost PORR proto v celém svém koncernu zahájila iniciativu bee@PORR, která stojí na třech pilířích.

PORR vytváří prostory pro včelstva a poskytuje včelařům tolik potřebná místa. Již na více než 30 lokalitách se na pozemcích poboček nebo na jejich střechách ve všech domovských zemích koncernu PORR nacházejí úly. Jen na střeše vídeňské ústředny koncernu ve Vídni je umístěno 250 úlů.

Kromě toho se PORR angažuje v oblasti vzdělávání a odborné přípravy včelařů. Například od dubna 2017 se na střeše ústředny PORR nachází speciální včelín Vídeňského zemského spolku pro chov včel. K dispozici ho má Včelařská škola ve Vídni, která zde pořádá kurzy zaměřené na chov včel ve městech, speciálně na střechách budov.

PORR nakupuje úly a včelstva nejen pro mladé včelaře, ale také pro své zaměstnance. I mezi pracovníky PORR je totiž několik včelařů-amatérů a jejich počet stále stoupá. Kdo má zájem stát se včelařem, může se o pomoc obrátit na místního příslušného podnikového „včelaře“.

Na trvalou udržitelnost sází bee@PORR i v detailech. Včelaři PORR používají přednostně úly z neupraveného dřeva namísto styroporu. Část úlů, objednaných pro Rakousko, koupila společnost PORR přes organizaci „Zelený kruh“, což je zařízení pro rehabilitaci a integraci lidí závislých na návykových látkách.

 

PORRce medu neboli med od firmy PORR

„PORR coby mezinárodní stavební společnost určuje prostor pro celé generace. Stavět inteligentně totiž znamená převzít odpovědnost jak za člověka, tak za životní prostředí,“ poznamenává CEO Karl-Heinz Strauss.

Dvě třetiny vyrobeného medu zůstávají včelařům. Zbytek obdrží firma. „PORRce medu“ se naplní do speciálních skleniček, které PORR rozdává jako sladký dárek při zvláštních příležitostech.