Editorial

Marie Šotolová

12/2017, strana 4

Vážení a milí,

 

tímto číslem uzavíráme historicky první ročník, kdy Moderní včelař vychází měsíc co měsíc. Když na podzim loňského roku přišel vydavatel s myšlenkou znásobit periodicitu, daly se moje pocity shrnout do jediné otázky: „Budeme mít dost kvalitních příspěvků?“ Musím zaklepat, že zatím vždy z aktuální nabídky ještě něco zbylo do příštích vydání.

Nejvíc mě těší, když se s vámi potkáváme na různých konferencích, z kterých děláme abstrakta, a vy se představíte jako naši čtenáři s tím, že byste pro Moderního včelaře měli pár řádek o tom, co se vám daří a mohlo by zajímat také jiné včelaře. Co mě naopak mrzí, jsou sliby přednášejících, kteří v euforii ze svého úspěchu na pódiu slíbí článek, a pak se za nimi zavřou dveře navždy. Bývá mi to líto proto, že jejich prezentace často obsahují unikátní grafy a obrázky, které vám přes svou přítomnost na akci nemůžeme zprostředkovat. Ale co naděláme! Jen můžeme věřit, že se příště podaří experty dovést až do vítězného konce v podobě článku.

            V roce 2018 těch vědeckých a praktických textů budeme potřebovat zase víc než dost. Protože jsme si udělali hodně ambiciózní tematický plán. Takže tu je, abyste se jednak měli na co těšit, jednak abyste měli čas popřemýšlet, jestli byste k námětu neměli sami co napsat:

Leden – Včelaření elixírem života, únor – Mateří kašička, březen – Odpady ve včelařství, duben – Včely a drony, květen – Přelarvování, červen – Orientální včely, červenec – Trubci, srpen – Buckfastky, září – Kláty v současnosti, říjen – Modelování z vosku, listopad – Obal prodává, prosinec – Zimní slunovrat a včely.

            Poznámka na závěr, pokud máte v počítači nějakou krásnou fotku, která by se k náplni čísel hodila, pošlete nám ji. Vždyť jako naši věrní víte, že Moderní včelař chce být na skvělé úrovni nejen po věcné, ale také vizuální stránce.