Med a víno se nejvíce falšují

12/2017, strana 6

„České dozorové potravinářské orgány, jako jsou Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce, pracují kvalitně. Výjimkou je jejich činnost v oblasti kontroly medu, kde dlouhodobě dochází k falšování této komodity.“ Uvedl to pro ČTK předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal. 

Podle něho se falšovaný med, poté kdy byl odhalen ve velkých obchodních řetězcích, přesouvá na farmářské trhy. „Stát tak místo hledání systémového řešení preferuje variantu, kdy nabádá spotřebitele k tomu, aby si kupovali med od svých známých, a nikoliv v obchodních řetězcích. Orgány dozoru v jednom sektoru pracují vyloženě špatně, a to je oblast medu. Nejsou schopny zastavit to, že je med falšovaný, a spotřebitel se setkává s tím, že kupuje nekvalitní a falšovaný med. Oba orgány dozoru si mezi sebou výsledek přehazují,“ sdělil Dupal. Jako příklad uvedl společnosti Včelpo a Pošumavské včeličky. Od tohoto výrobce objevili veterináři v listopadu nevyhovující med prodávaný na pražském farmářském trhu. Pylová zrna v akátovém medu s deklarovaným původem z České republiky byla totiž z Číny.

Stav, kdy ministr zemědělství Marian Jurečka doporučuje nákup medu od známých, není podle Dupala ideální. „Je to z hlediska trhu náhradní řešení a nikoliv cílové,“ dodal. Med je spolu s vínem jednou z nejfalšovanějších komodit na českém trhu.

Podle Jana Pivoňky z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze jde však o evropský problém. „Testy na zjištění některých enzymatických aktivit v medu jsou drahé, navíc nemusejí být průkazné. To, že se nic neprokáže, neznamená, že se med nefalšoval, ale že falzifikátor byl chytrý,“ dodal Pivoňka.