Projekt BeeTech se rozletěl po republice

Jan Louda

12/2017, strana 7

V pondělí 30. října proběhlo ve společnosti T-Mobile setkání s včelaři vybranými v rámci výzvy projektu BeeTech. 16 včelařů, kteří se připojili do projektu, získalo úlovou váhu. Zároveň s tím také připojení do sítě Sigfox na dva roky. To jim umožní sledovat vzdáleně vybrané parametry úlu, jako např. váhu, teplotu, vlhkost. 

Zároveň se stali referenčními včelaři poskytujícími veřejně získaná data pro budoucí analýzu a zpracování, přičemž je obohacují o vlastní pozorování.

Na setkání představil Jan Bartoška z České zemědělské univerzity portál www.vcelstva.czu.cz, na kterém si mohou i ostatní včelaři zaregistrovat svá stanoviště a napojit se na vlastní úlovou váhu nebo další zařízení. K dispozici mají úlovou kartu, kde si mohou vést záznamy o chovu včel.

David Enc z IBM hovořil o dalších cílech projektu zaměřeného na analýzu sbíraných dat a hledání souvislostí, které by mohly pomoci včelařům v jejich práci. Už během setkání zaznělo několik podnětů, jak projekt BeeTech obohatit.

„Těší nás zápal, se kterým se do projektu včelaři vrhli. Díky jejich zapojení jsme mohli projekt posunout rychle dopředu a těšíme se na další vývoj,“ shrnul setkání Ondřej Kožina z T-Mobile, který projekt koordinuje