Pekseso se včelařskou tematikou

Václav Krištůfek

2/2018, strana 27

Inspirací pro vytvoření nového hracího prvku se včelařskou tematikou pro mě byla návštěva zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. V průjezdu, kde se čeká na průvodce, si nelze nevšimnout zavěšeného pexesa s obrázky zámeckého prostředí. Dospělý i dětský návštěvník si tak může krátit čekání na prohlídku známou hrou a zároveň se příjemně naladit na poznání tohoto moravského skvostu. 

Spojil jsem se s místním tvůrcem této hry a vyřešil s ním několik technických problémů jak na to. Poté jsem požádal Ing. Václava Kříže z Českých Budějovic o poskytnutí jeho proslavených fotografií včel na květu, včelařských pomůcek a fotek ze života včel. Šikovná grafička a dřevozpracující firma pak nápad dokončila. Finančně pomohl projekt Strategie AV 21, ROZE, aktivita Zdraví včel.

Na osmi nerezových tyčích je otočně ukotveno 32, respektive 64 obrázků s popiskou o velikosti 10 x 10 cm. Celý panel z bukového dřeva je uchycen na stojce a je možné nastavit potřebnou výšku dle věku/výšky hráčů.

Plánuji, že budu nabízet pekseso do mateřských a základních škol, družin, přírodovědeckých kroužků a že najde také uplatnění na výstavách a včelařských akcích. Zvláště nyní, v zimě, může přinést panel plný květů, včel, barev a poznání dospělým a dětem mnoho pozitivní energie.

P. S.: Hru jsem nazval Pekseso, na rozdíl od obvyklejšího tvaru pexeso. Moje Pekseso totiž vychází z českých slov PEKelně SE SOustřeď, jak jsem našel v chytrých knihách.