Mezinárodní apiterapeutický kongres v Německu

Marie Šotolová

4/2018, strana 44

Již po šestnácté uspořádal 23.-25. března 2018 Německý apiterapeutický spolek svůj kongres. V Pasově se letos hovořilo především o kvalitě včelích produktů, apiterapii při autoimunitních onemocněních, využití včelích produktů v chirurgii, zubním a všeobecném lékařství a o terapii úlovým vzduchem také ve spojitosti s apituristikou. 

Z témat, která nejsou obvyklá na akcích v naší republice, to byla například permakultura ve spojení s apiterapií, api dětská školka ve Slovinsku, vysoce dávkovaný vitamín D v souvztažnosti k apiterapii jako nový koncept v léčbě autoimunitních chorob. Na to navázala léčba včelím jedem při roztroušené skleróze a revmatoidní artritidě. Na programu byla také apiterapie v tradiční čínské medicíně.

Nad apiterapií se setkali odborníci z 16 zemí od Ameriky po Japonsko. Svou apiterapeutickou produkci vystavovala devítka firem. Kromě německých producentů se tu představili také Švýcaři, Brazilci, Rumuni a Francouzi.

Mimo přednášky bylo možné se účastnit workshopů k aplikaci včelích produktů. Těm pak plně patřilo pondělí a úterý 25.–26. 3. Kromě obvyklých ukázek došlo na využití akupunktury v souvislosti s ajurvédskou medicínou, apireflexní terapii či mikro apipunkturu. Protože falšování včelích produktů (tzn. jejich znehodnocení pro léčebné účely) je celosvětovým problémem, dozvěděli se zde apiterapeuti, jak je senzoricky analyzovat. Velký prostor dostal blok o prevenci pomocí včelích produktů u onemocnění jak lidí, tak zvířat. Nechyběla ani výuka výroby mýdel s využitím medu, vosku a léčivých bylin.

Kromě přednášek se dostalo na společnou návštěvu včelařského muzea v hornorakouském městě Zwettl an der Rodl poblíž české hranice.

Bohužel účast na kongresu takového rozsahu je pro české návštěvníky stále ještě velmi nákladnou záležitostí. Vstupné pro jednu osobu, nečlena spolku, při časném přihlášení představovalo 490 eur na celý pětidenní program včetně workshopů, doporučený nocleh v jednolůžkovém pokoji dalších 64 €/ 1 noc. Celkem tedy nějakých dvacet tisíc korun bez nákladů na samotnou cestu.

https://apitherapie.de