Viděli jsme na letošním Techagru

5/2018, strana 40

Včelařská výstava při veletrzích Techagro, Silva Regina a Biomasa, situovaná do patra pavilónu C brněnského výstaviště, byla opět reprezentativní. Tradiční vystavovatelé jako Medomety Kovář, Václav Břinek, Sedláček sklenice na med nebo PSNV-CZ byli doplněni i novými tvářemi a expozicemi. Zajímavý sortiment nabídlo Včelařství Oharkovi.

 

Aplikátory kyseliny šťavelové

Ing. Aleš Oharek ze Slavkova u Brna je opět jeden z českých včelařů – vynálezců. Na letošním Techagru se prezentoval několika zajímavými exponáty.

Kyselina šťavelová, jak víme, potřebuje zahřát na vysokou teplotu, aby se „odpařila“ a její páry mohly být aplikovány do včelstva. Působí proti roztoči Varroa destructor s vysokou účinností, navíc nezanechává rezidua ve včelích produktech. Model aplikátoru Aleše Oharka zvaný VarroJet je ohříván plynem z propichovací kartuše. Je vybaven otočným karuselem s šálky, kdy na jedno naplnění může obsloužit šest nebo osm včelstev. Kouř z „odpařené“ kyseliny šťavelové se fouká pomocí malého ventilátoru do úlů. Aleš Oharek doporučuje na jednu dávku odpařit 2 g krystalické kyseliny, čemuž odpovídá doba asi 30 sekund. Jinými slovy aplikace kyseliny šťavelové včelaře nijak výrazně časově neomezuje, což uvítají zejména včelaři s větším počtem včelstev. Napájení ventilátorku je řešeno malými tužkovými bateriemi, kromě evropského trhu existuje také verze pro americký trh.

Včelařství Oharkovi nabízí dále model odpařovače na elektrickou energii, kdy je nerezová (nebo měděná) tepelná komora zahřívána na 220 °C topným tělesem napájeným ze sítě. Jako dávkovač kyseliny slouží dvě výměnná teflonová víčka.

Další zajímavý exponát, který Ing. Oharek na výstavě prezentoval, je ometač včel se solárním dobíjením. Je napájen 12V akumulátorovou baterií, která je instalována na boku stroje. Tato baterie je dobíjena solárním panelem umístěným na horní ploše ometače. Výhodou je, že ometač lze také napojit na autozapalovač nebo přímo na autobaterii. 

 

Analyzátor včelích zvuků

Již dlouho je známé, že včelstvo „bzučí“ rozdílně v různých stavech své aktivity – včelí úl vydává zvuky na různých frekvencích.

Každý včelař a majitel telefonu s operačním systémem Android si může stáhnout aplikaci, která analyzuje včelí zvuky. Zejména začínající včelaři ocení, když mu mobilní telefon nebo tablet nahlásí, jak je včelstvo silné, že je pravděpodobně nepřítomna matka, nebo že se včelstvo chystá k rojení. To vše na základě analýzy zvuků, které včelstvo vydává. Program interpretuje akustické zvuky, jež přístroj přijímá z vestavěného či kabelového mikrofonu nebo headsetu bluetooth pracujícího v režimu mikrofonu. Mikrofon se vkládá obvykle do česna nebo očka úlu.