Moravská včelařská škola

Radek Hykl

5/2018, strana 45

Ač se to nezdá, Moravská včelařská škola v současné době ukončuje sedmý ročník a připravuje se do již osmého. V každém z předchozích ročníků byla vždy třída plně obsazena třiceti dvěma posluchači. Vzdělávání organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., výuku zaštiťuje odborný garant z včelařského oddělení Mendelovy univerzity v Brně a probíhá v prostorách Střední lesnické školy v Hranicích.

V názvu je sice slovo moravská, avšak nejedná se o školu jen pro včelaře z Moravy, ale z celé České republiky. Každoročně se jí účastní posluchači až ze západních či jižních Čech, nebyl ani ročník, který by nenavštěvoval někdo ze Slovenska. Rovněž mě těší, že je již ve třídě pravidlem účast čtvrtiny žen.

Co udělat, abyste se mohli stát také vy posluchači osmého ročníku? Stačí jeden rok včelařit, což je jediná podmínka pro přijetí, a napsat e-mail na moravskaskola@psnv.cz (+420 773 899 716). Přijetí závisí na datu, kdy jste se přihlásili. Platí, že čím dříve, tím lépe, jinak riskujete naplnění kapacity a nemožnost přijetí. Bližší informaci si můžete vyžádat mailem, ve kterém uveďte své telefonní číslo.

Po přijetí vás bude čekat devět víkendů intenzivní výuky probíhající od října do května. V posledních dvou měsících proběhne výuka s ohledem na zootechnické výstupy celkem třikrát. Pro uchazeče, kteří dojíždí z větší vzdálenosti, zajišťujeme ubytování na internátě Střední lesnické školy.

Spousta včelařů si myslí, že je vyhlášeno přijímací řízení, ale v této škole to tak není a přihlásit se můžete průběžně po celý rok. Nyní je ještě několik volných míst, takže pokud se o Moravskou včelařskou školu zajímáte, neváhejte se ozvat. Těší se na vás PSNV-CZ i já osobně jako hlavní organizátor.