Včelí pexeso pro zábavu i poučení

Štěpánka Dlouhá

7/2017, strana 7

Je to právě rok, co světlo světa spatřila roztomilá mladuška Bíďa. Společně s vámi jsme jí vybírali jméno a brzy nato se představila ve Včelkovánkách – omalovánkách s rýmovaným příběhem. Nyní slaví narozeniny, a tak se sluší a patří, abychom je společně s ní oslavili. Nejlépe dalším počinem do edice věnované dětem.

Osvědčený autorský tým tentokrát připravil oblíbenou společenskou hru pexeso. 32 karet (jak jinak než šestibokých) zachycuje členy včelího společenství v různých vývojových stadiích, životních situacích a při plnění každodenních prací. Kouzelné ilustrace doplňuje různě tónované pozadí tak, aby hru mohli snadno hrát i ti nejmenší. Větším dětem, které už umí číst, zase přijde vhod česko-anglické provedení. Hra tedy poslouží nejen pro zábavu v čase prázdnin, ale i k ponaučení.

Své o tom ví ilustrátorka Kristýna Sataryová, která si během příprav prošla malou školou včelaření. Říká: „Během tvorby jsem načetla spoustu informací, o kterých jsem dříve neměla ani zdání. Tak třeba že těla usmrcených vetřelců větších rozměrů, jako je myš nebo rejsek, nejsou včely schopny z úlu odstranit. Proto je pokryjí silnou vrstvou propolisu a takto zabrání jejich rozkladu. Ony umí udělat myší mumie!!! Neuvěřitelné... Také mě dostal popis toho, jak při páření umírají trubci. Vím, že včely to tak neberou, ale je to opravdu drsné.“

Doufáme, že při hraní pexesa objevíte spoustu vlastních malých příběhů a že vám pexeso přinese přinejmenším takovou radost, jako jeho tvorba přinesla nám. Vyjde v srpnu tohoto roku. Vydavatel, PSNV-CZ, ho představí na výstavě Země živitelka v pavilonu G 4 ve dnech 23. až 28. srpna 2018 v Českých Budějovicích.

Ilustrace vytvořila Kristýna Sataryová, námět Štěpánka Dlouhá, překlady Ivan Černý. 

Následující obrázkový minipříběh přibližuje, jak se pexeso klubalo na svět. Posuďte sami!