Včely projektem jubilejního roku waldorfských škol

Marie Šotolová

8/2018, strana 44

Waldorfské školy slaví v nadcházejícím ročníku 2018/19 na celém světě 100. výročí svého vzniku, přičemž ho nazvaly Rok včely. Oč jde?

Waldorfská pedagogika vychází z antroposofické antropologie Rudolfa Steinera (1861–1925). Jak známo, tento filosof a muž mnoha profesí je autorem knihy Podstata včel. Spojení Roku včely a waldorfských škol je tedy nasnadě.

Navíc tyto školy chtějí pomáhat dětem v rozvoji nejen teoretickou výukou, ale také zohlednit jejich vlohy k praktickým věcem, jako jsou různé umělecké disciplíny, řemesla i zemědělské obory včetně včelařství. Žáci nedostávají známky, jejich motivací je vlastní zájem o to, co si ve škole mohou osvojit, často vlastníma rukama. Používají k tomu místo klasických učebnic nejrůznější výukové pomůcky, zajímavé knížky, a dokonce živý materiál.

Nejvíc se naučí při tvorbě vlastních projektů. 100 let – 100 projektů. V jednom z nich právě hrají prim včely. V 80 zemích, více než tisícovce škol a dvou tisících mateřinek se od září budou děti věnovat medonoskám.

Pod názvem Bees & Trees si mohou učitelé stáhnout zdarma informační leporelo o včelách, objednat si brožuru o životě včel, anebo se podívat na živý přenos z úlu a zprostředkovat ho svým žákům. Už nyní se tam odehrává čilá diskuse, ve které se kantoři svěřují, jaké mají s včelařskou pedagogikou zkušenosti a jaké nápady realizovali. Však se podívejte sami a nechte se inspirovat.

https://www.waldorf-100.org/project/bees-trees/