Pražská včelařská setkávání budou pokračovat

Jiří Matl

9/2018, strana 43

V nadcházejícím období 2018/19 bude pokračovat cyklus přednášek pro včelaře i zajímající veřejnost Pražská včelařská setkávání (PVS). Některé věci z minula zůstanou, jiné se změní. Zásadní novinkou je, že se budou konat v pražském Goethe Institutu, kousek za Národním divadlem.

Zachován zůstane stálý rytmus; přednášky se uskuteční vždy ve třetím úterý měsíce, poprvé 23. října. Výjimkou bude prosincová přednáška – workshop o práci s voskem (lektor Marian Mečiar), kdy kvůli vánočním svátkům dojde k posunu na o týden dřívější úterý (11. 12. 2018).

Na organizaci PVS se stále budou podílet tři sdružení: Hradčanské včely, z. s., Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, z. s.

Začátek je stanoven na 18. hodinu s tím, že díky vstřícnosti vedení Goethe institutu se nabízí mnohem větší prostor pro diskusi. Ostatně jsou to přece setkávání...

Pokud jde o dramaturgii, bude v cyklu opět jedna populárněji pojatá odbornější přednáška, cyklus se dotkne práce s produkty včelí píle i tématu pastvy pro včely a další opylovatele či krajinných souvislostí. Už delší dobu se cyklus snaží zaměřit na srovnání zootoechniky, chovatelské praxe a metodik používaných výraznými osobnostmi oboru. A bude tomu tak nadále. Program se dotkne také tématu přirozeného díla či volné stavby a dalších a širších souvztažností.

Bližší informace přinesou Facebook PVS, weby spolupořádajících sdružení, informační portál Včelaři sobě (či jeho Facebook) a Moderní včelař.