Life Science Film Festival

11/2018, strana 6

Osmý mezinárodní festival dokumentárních filmů s tématikou přírodních věd a udržitelného rozvoje se konal v Praze od 15. do 19. října 2018 a pořádal ho na České zemědělské univerzitě Harvest Films, z. s.

Na Zemi se bezprecedentně proměňuje klima, vyhrocují se ekonomické a politické vztahy, přicházejí roboti, sociální sítě mění způsob života. Tomu všemu se věnovala čtyřicítka festivalových filmů z let 2017–18 vybraná ze zaslaných 1 300 snímků z 86 zemí. V centru programu byly potíže se suchem a záplavami, mikroby a houby, nové počítačové technologie, všudypřítomné jedy a také skutečnost, že někdy je moc hmyzu a jindy málo. Právě v této kategorii bylo možné zhlédnout filmy, ve kterých nechyběly včely.

V Německu vzniklý film Děti slunce – Divoké včely (Children of the Sun – Wild Bees) upozorňuje, že tu nežijí jen včely medonosné, ale stovky dalších včelích druhů. Tvůrci odhalují rozmanitost a adaptabilitu samotářek. (Režie Jan Haft, scénář Jan Haft, Sharmila Choudhury, kamera Kay Ziesenhenne, Jan Haft, stopáž 50 min.)

            Rovněž němečtí filmaři představili Svět bez hmyzu (World Without Insects). Už nyní na některých místech Evropy zmizelo 70 % hmyzí biomasy. Snímek ukazuje příčiny této situace pomocí úžasných záběrů a prezentuje řešení problému. Film se natáčel v Číně, Rumunsku, Švýcarsku a Německu. Film získal cenu Fakulty lesnické a dřevařské. (Režie a scénář Andreas Ewels, scénář Norbert Porta, Robin Jähne, Aris Bibudis, kamera Jens Klingebiel, stopáž 28 min.)

Mosambický dokument vyprávěl o projektu MozBio, který poskytl členům komunity z okolí rezervace Chimanimani obživu s využitím technik používaných jejich předky. Jednalo se o ekologické zemědělství, systémy zavlažování a včelaření s tradičními úly. (Režie a kamera Fábio Ribeiro, scenář Ana Queiroz, stopáž 6 min.)

www.lsff.cz