Úvodem k tématu Obal prodává

Petr Texl

11/2018, strana 8

Téma aktuálního čísla Moderního včelaře je Obal prodává. Tento důležitý nástroj marketingu se stává v současné době stěžejním. V naší převčelené krajině, kde je největší počet včelařů na jednoho obyvatele, není jednoduché prodávat med za cenu, jakou si tento produkt zaslouží. 

Ve všech okolních státech se med prodává proti České republice za vyšší cenu. Argumenty o tamní vyšší kupní síle obyvatel jsou liché, stačí se podívat na trhy s medem ve směru na východ. Naši cenu medu určují/kazí/stanovují/tvoří/atd. malovčelaři, kterých je v oboru většina. Je tady totiž tzv. absolutní konkurence.

Na druhé straně je šance odlišit se od ostatních obalem, velikostí balení, etiketou, víčkem. Kvalita medu je samozřejmostí, ale solidní obal navozuje u zákazníka pocit, že skrývá zboží vynikající kvality.

Nedávno jsme si reputaci českého medu velmi poškodili kauzou Včelpo. Zaznamenali jsme i názory, že to paradoxně pomůže prodeji medu ze dvora. Omyl! Došlo k poškození produktu MED jako komodity. Důvěru v český med budeme napravovat dlouho.

Ten, kdo to myslí s včelařstvím vážně, se musí věnovat jak kvalitě medu, tak obalu a marketingu. Což je velká šance pro mladé duchem s nápaditými a neotřelými myšlenkami, kteří chtějí komoditu MED vrátit tam, kam patří.