Lípa k 100. výročí ČSR

Marie Šotolová

11/2018, strana 45

Každý včelař ví, že lip není nikdy dost. Nektar včely milují stejně jako sladkou medovici. Zkrátka nepřijdou ani lidé, když si nasuší vonné a léčivé květy. Průsečíkem je pak lipový čaj s medem. V naší zemi, kde je lípa národním stromem, se těší Tilia spp., jak zní její vědecké jméno, ještě násobné oblibě.

 

Výše řečené přimělo 81 absolventů učebního oboru Včelař a kurzů Včelař-Farmář, kteří se 20. října setkali na Středním odborném učilišti v Blatné, přerušit přednášky, vydat se ven za medárnu a vysadit tu lípu ke 100. výročí Československa.

Za pár let jistě stromek udělá radost školním včelám, které tu studenti-včelaři už šest let chovají. Zatím jich prošlo branou školy přes 250 a zájem o zdejší výuku odborně garantovanou Pracovní společností nástavkových včelařů CZ., z. s., neutuchá.

Samo sebou, že se předposlední říjnovou sobotu jen nesázel stromek, jakkoli ctihodný. Víkend patřil setkání spolužáků od Ostravy přes Brno až po Šumavu. Aby se jen nevzpomínalo, připravil iniciátor blatenské školy Ing. Petr Texl odborný program. Na pivo ovšem došlo také.