Národní dotace pro včelaře v roce 2019

12/2018, strana 4

Ministerstvo zemědělství předložilo návrh dotačních programů zemědělství pro rok 2019, poskytovaných podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

Účelem položky 1.D. Podpora včelařství je zabezpečit opylování zemědělských hmyzosnubných plodin v České republice. Navrhovaný rozsah finančních prostředků činí 100 milionů korun. Důvodem podpory je skutečnost, že v devadesátých letech 20. století došlo v České republice k významnému snížení stavů včelstev a počtu včelařů způsobenému ekonomickými důvody. Stavy včelstev se sice podařilo v uplynulých letech stabilizovat, avšak trvá nutnost nadále stimulovat včelaře k zachování a rozvoji včelstev na území České republiky. Dotace podpoří zachování počtu včelstev nutných pro opylování hmyzosnubných rostlin a pomůže biodiverzitě naší přírody.

Žadatelem může být subjekt, který bude dotační prostředky administrovat jiné fyzické nebo právnické osobě, tj. uznané chovatelské sdružení ve smyslu zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů.